Grammy Awards 2021

De belangrijkste muziekprijzen zijn gisteravond weer uitgereikt. De Grammy Awards vonden plaats in Los Angeles voor een select groepje genomineerden en artiesten. De grote winnaars van de avond waren Beyoncé en Taylor Swift.

Met twee individuele prijzen voor Best R&B Performance (Black Parade) en Best Music Video (Brown Skin Girl) en twee Grammy’s voor Savage met Megan Thee Stallion (Best Rap Song, Best Rap Performance), is Beyoncé nu de meest bekroonde vrouwelijke Grammy-winnaar ooit geworden. Niet alleen Beyoncé heeft geschiedenis geschreven gisteravond, ook Taylor Swift heeft een belangrijke prijs gewonnen. Voor haar eerste ‘corona-album’ Folklore heeft ze Album of the Year gewonnen. Dit is voor Swift de derde keer dat ze deze prijs heeft gewonnen na Fearless (2010) en 1989 (2015). Haar tweede album Evermore kwam uit in december 2020 en dong daarom nog niet mee voor deze Grammy’s. Wie weet wat de volgende Grammy Awards nog voor Swift’s quarantaine-albums kunnen betekenen.

Optredens bij de Grammy’s

Het is bij elke awardshow gebruikelijk om een aantal muzikale optredens tussendoor te laten horen. Laat staan bij een awardshow voor muziek. De Recording Academy achter de Grammy’s heeft een enorme lijst artiesten weten te strikken om een of meerdere nummers ten gehore te brengen. Zo werd de show geopend met de zomerhit Watermelon Sugar van Harry Styles, zong Taylor Swift een medley van Cardigan, August en Willow afkomstig van haar 2020 albums Folklore en Evermore en liet nieuw gelegenheidsduo Bruno Mars en Anderson Paak. als Silk Sonic hun nieuwe single Leave The Door Open voor het eerst live horen. 

Veel van de optredende artiesten werden ook als winnaars uitgeroepen in verschillende categorieën. Zo werd Dua Lipa’s Future Nostalgia tot Best Pop Vocal Album uitgeroepen en kreeg Harry Styles voor Watermelon Sugar zijn allereerste Grammy voor Best Pop Solo Performance. 

Waar de belangrijkste prijzen, de Big Four, vorig jaar allemaal door Billie Eilish en haar broer Finneas werden weggekaapt, zijn er nu vier verschillende winnaars. Album of the Year ging dit jaar dus met Taylor Swift mee naar huis en Record of the Year werd dit jaar nogmaals door Billie en haar broer gewonnen voor Everything I Wanted. Niet geheel tegen de verwachtingen in werd rapper Megan Thee Stallion uitgeroepen als Best New Artist. Protestnummer I Can’t Breathe van H.E.R. over de laatste woorden van George Floyd en de wereldwijde Black Lives Matter protesten die hierop volgden, werd tot Song of the Year uitgeroepen. 

Een heel andere lijst met winnaars dan vorig jaar. Wat wel opvalt in de lijst met winnaars zijn de vrouwen. Veel winnaars, sowieso in de Big Four, zijn vrouwelijk. 2020 was dus een succesvol muziekjaar voor vrouwelijke artiesten. Kijk hier voor een volledige lijst met winnaars en genomineerden.

De Big Four Awards van de avond:

Taylor Swift wint met haar album Folklore de Grammy voor Album of the Year

Album of the Year

Folklore – Taylor Swift
Chilombo – Jhené Aiko
Black Pumas (deluxe edition) – Black Pumas
Everyday Life – Coldplay
Women in Music Pt. III – HAIM
Future Nostalgia – Dua Lipa
Hollywood’s Bleeding – Post Malone

Billie Eilish wint met Everything I Wanted de Grammy voor Record of the Year

Record of the Year

Everything I Wanted – Billie Eilish
Black Parade – Beyoncé
Colors – Black Pumas
Rockstar – DaBaby ft. Roddy Rich
Say So – Doja Cat
Don’t Start Now – Dua Lipa
Circles – Post Malone
Savage – Megan Thee Stallion ft. Beyoncé

H.E.R. wint met I Can't Breath de Grammy voor Song of the Year

Song of the Year

I Can’t Breathe – H.E.R.
Black Parade – Beyoncé
The Box – Roddy Rich
Cardigan – Taylor Swift
Circles – Post Malone
Don’t Start Now – Dua Lipa
Everything I Wanted – Billie Eilish
If The World Was Ending – JP Saxe ft. Julia Michaels

Megan Thee Stallion wint de Grammy voor Best New Artist

Best New Artist

Megan Thee Stallion
Ingrid Andress
Chika
Noah Cyrus
D Smoke
Doja Cat
Kaytranada