Interview Blanks over zijn debuutalbum

Het debuutalbum van de Nederlandse Blanks is uit! Een leuk feel-good album met grote hits en intieme teksten. Wat denkt Blanks, artiestennaam van Simon de Wit, hier zelf van? Lees het in dit exclusieve interview met de indie-pop artiest!

Recensie van Nothing Lasts Forever And That’s OK nog niet gelezen? Check hem hier!

Blanks over zijn debuutalbum Nothing Lasts Forever And That’s OK

Gefeliciteerd met je debuutalbum! Hoe is het om nu een eigen album achter je naam te hebben staan?

Dankjewel! Ik heb de afgelopen 2 jaar heel hard gewerkt aan mijn debuutalbum, en dat iedereen het nu kan beluisteren is zó vet!! Met dit album wilde ik mezelf uitdagen om mijn volledige muzikale palet te laten zien, met vrolijke, verdrietige, snelle en langzame nummers!

Je muziek heeft veel weg van die typische 80s sound. Waar komt je liefde voor deze muziek(stijl) vandaan?

Ik voel een soort van ‘nostalgie’ als ik denk aan de 80s, wat eigenlijk heel vreemd is, omdat ik pas geboren ben in ‘97 haha! Ik weet niet precies waardoor het komt, maar iets aan de muziek klinkt zo goed! De warme sounds en fantastische songwriting raken een bepaalde snaar bij mij denk ik!

Blanks interview Nothing lasts forever and that's ok
Blanks publicity photo ©Jantina Talsma

Heb je een favoriete artiest of album uit de 80s?

Ahh een ontzettend moeilijke vraag! Ik denk dat een van mijn favoriete 80s songs Everybody Wants To Rule The World van Tears For Fears is. Die song geeft me direct het gevoel dat ik op avontuur wil! Een favoriet album of artiest vind ik heel lastig om te kiezen haha!

Je bent overigens niet de enige. De laatste jaren hebben meer artiesten hun inspiratie bij de 80s vandaan gehaald.
Wat is volgens jou het beste album van de afgelopen paar jaar (waarvan ben je bijna jaloers dat jij het zelf niet hebt gemaakt)?

Ik vind het album Currents van Tame Impala ontzettend goed. De manier waarop Kevin Parker (leadzanger en schrijver en producer) sounds en songwriting combineert, is zó goed! Met hier en daar ook duidelijke invloeden uit de 80s, maar toch met een modern jasje!

“Mijn agenda ging ineens van heel vol naar heel leeg!”

Op YouTube heb je al een grote fanbase, waaronder heel veel fans buiten Nederland. Je steekt daar onder andere grote hits in een nieuw jasje tijdens ‘STYLE SWAP’ en ‘One Hour Song Challenge’. Wanneer kreeg je door dat je met je eigen muziek ook succes zou kunnen hebben?

Een cover maken in “one hour” is niet alleen ontzettend leuk maar ook heel leerzaam. Na tientallen covers gemaakt te hebben, begon ik beter te begrijpen hoe liedjes in elkaar staken en besloot ik zelf wat te gaan pielen! Daar kwam mijn eerste liedje Don’t Stop uit, dat ontzettend goed ontvangen werd door de radio. Dat inspireerde me om mijn eigen schrijfproces ook op YouTube te delen in een nieuwe serie “My Instagram Followers Write A Song”. In deze serie vraag ik mijn Instagram volgers polls te beantwoorden op mijn social media, waar zij mogen besluiten over de belangrijke bouwstenen van een liedje (denk gitaar of piano sounds, of melodie idee 1 of melodie idee 2). Mijn tweede single, Wave, was geschreven op deze manier en werd nog beter ontvangen dan Don’t Stop! Toen ben ik steeds meer eigen muziek gaan schrijven, met mijn volgers, maar ook alleen!

En toen, een volledig album opnemen. Middenin corona-tijd. Hoe was het om midden in een pandemie een album op te nemen?

Bizar! Ik stond op het punt om door Amerika en Europe te gaan touren, maar moest halsoverkop naar huis na één show gespeeld te hebben in San Francisco. Mijn agenda ging ineens van heel vol naar heel leeg, dus ik had veel tijd om in de studio door te brengen: en liedjes maken in de studio is een van de leukste dingen om te doen! Op dat moment besloot ik zo veel mogelijk songs te gaan maken, waarvan de allerbeste op een album zouden kunnen komen. Ik zou zeggen dat het werken aan een album in deze tijd eigenlijk best wel fijn was: er was veel ruimte en tijd om te focussen op de muziek en het concept. En dat was mega vet!

“Die liedjes zijn de soundtrack van mijn opgroeien!”

Je hebt al vijf singles van Nothing Lasts Forever And That’s OK uitgebracht. Alle videoclips maken deel uit van een groter verhaal. Als het ware een korte film. Hoe kwam het idee van deze 5 videoclips tot stand?

Mijn herinneringen zijn altijd verweven met de muziek waar ik destijds naar luisterde. Je kunt wel zeggen dat die liedjes de soundtrack zijn van mijn opgroeien! Ik wilde een coming-of-age verhaallijn schrijven, waarbij mijn album de soundtrack zou zijn.

Je bent geweldig met storytelling in je nummers. Of het nu gaat om vrolijke, dansbare nummers over verliefd zijn of akoestische nummers over de heartbreak die volgt. Wat is het nummer op het album waar je zelf het meest trots op bent?

Dankjewel :)! Het verandert zo nu en dan, maar op het moment ben ik heel erg trots op I’m Sorry! Ik vind het geweldig dat het zo’n andere muzikale kant van mij laat zien! MAAR, ik hou ook echt van What You Do To Me en Except For You, het is een beetje alsof je je favoriete kind moet kiezen, je houdt van ze allemaal!

Hoe is het om eindelijk weer eens op het podium te staan en je nieuwe muziek te laten horen aan je fans?

Het is echt heel onwerkelijk om weer voor publiek te staan! En natuurlijk ook heel spannend om voor het eerst mijn nieuwe muziek te spelen. Maar tot nu zijn de reacties echt geweldig, ik kan niet wachten om meer te spelen!

Luister hieronder naar het debuutalbum van Blanks!

Benieuwd naar de recensie van Nothing Lasts Forever And That’s OK? Lees hem hier!

Speciale dank aan We Are Phonic en Blanks!