Recensie: Bridgerton – Seizoen 2

Dear readers, did you miss me?” Jazeker, Lady Whistledown en co zijn terug! Na een succesvol en veelbesproken eerste seizoen is Bridgerton seizoen 2 op Netflix verschenen. Deze keer staan niet Daphne en Simon centraal, maar oudste Bridgerton telg Anthony en de Sharma zussen. Een complexe driehoeksverhouding zorgt opnieuw voor een vermakelijk en bingewatch-waardig seizoen. Toch blijft dit tweede seizoen net iets achter op het tempo van zijn voorganger.

Het wordt tijd dat de Viscount (Burggraaf) gaat trouwen. De oudste Bridgerton, Anthony, zoekt dit seizoen zijn vrouw uit. En dit doet hij even pragmatisch als dat hij zijn leven lijdt. Zolang ze een beetje voor zichzelf kan denken en er mooi uitziet, vindt hij het prima.

Anthony vindt de ideale kandidaat in ‘de diamant van het seizoen’: Edwina Sharma. Maar grote zus Kate is tegen een eventuele verloving en huwelijk simpelweg omdat ze Anthony niet uit kan staan. En hij haar overigens ook niet. Het is het begin van een tumultueuze driehoeksverhouding. Want die passionele haat die Anthony en Kate voor elkaar voelen, blijkt (surprise, surprise) passionele liefde te zijn.

Naast dit hoofdplot, is er ook nog Lady Whistledown: de Gossip Girl van Regency Londen. Eind seizoen 1 werd bekendgemaakt dat niemand minder dan Penelope Featherington achter de roddeltante schuilging. De beste vriendin van Eloise Bridgerton kreeg dit seizoen de tijd en ruimte om haar bezigheden als Lady Whistledown te laten zien. Maar ook ditmaal gaan de Koningin en Eloise op zoek naar de identiteit van de anonieme schrijfster. Lukt het Penelope ook in seizoen 2 anoniem te blijven schrijven als Lady Whistledown?

https://youtu.be/qYNCws-a6CQ
Trailer Bridgerton seizoen 2 ©Netflix

Bridgerton seizoen 2 blijft opbouwen

Na de enorme kijkcijfers van het eerste seizoen, waren de ogen van de hele wereld gericht op seizoen 2. Met nieuwe toevoegingen aan de cast en hoofdrolspeler Regé-Jean Page die ditmaal verstek liet gaan, werd het publiek al voorbereid op een compleet nieuw verhaal. En dat is maar goed ook. Waar het tweede seizoen de Bridgerton familie alvast voorstelde, werd de introductie nu met name gebruikt om de Sharma’s voor te stellen en wat informatie uit het verleden te delen.

Maar wat in de eerste aflevering toewerkte naar een gelijkwaardig plot als seizoen 1, werd veel langer opgebouwd dan nodig. De vaart was er uit. Het was al snel duidelijk dat Anthony en Kate met elkaar zouden eindigen. En toch bleven de scriptschrijvers maar om de hete brei heen draaien. Leuk voor een of twee keer, maar niet meer dan dat. De uiteindelijke samenkomst van het koppel laat lang op zich wachten. Te lang. Dit ging tussen Daphne en Simon wel sneller in seizoen 1.

Desondanks mag de lange opbouw de pret niet drukken. Jonathan Bailey (Anthony) en Simone Ashley (Kate) hebben een geweldige chemie die vanaf minuut één van het scherm spat. De onderdrukte liefde die ze beide moeten portretteren, komt perfect tot uiting. Voor wie het boek van Julia Quinn heeft gelezen, dit is precies waar de romance tussen Anthony en Kate om gaat. Wel is ervoor gekozen om het boek als rode draad te gebruiken en niet 1-op-1 te verfilmen. Een goede keuze. Want daardoor zie je niet alleen de oudste Bridgerton worstelen met zijn liefdesleven, maar leer je ook de andere Bridgerton-telgen beter kennen. Handig voor het derde en vierde seizoen die eraan komen. Fans van de boeken zullen trouwens ook blij zijn met de uitgebreide scène waarin de Bridgerton broers en zussen pall-mall spelen met de Sharma’s. Het spel, een mix tussen jeu-de-boules en croquet, zorgt voor flink wat fanatisme onder de deelnemers. Resultaat is een hele leuke scène die zeker tot een van de hoogtepunten van het seizoen behoort.

Bridgerton seizoen 3 en 4

Na het succes van het eerste seizoen werd niet alleen Bridgerton seizoen 2 aangekondigd, maar ook gelijk seizoenen 3 en 4. Als we op de boeken af mogen gaan, staan in de volgende seizoen respectievelijk de liefdesverhalen van Benedict en Colin centraal. En dan lopen daarnaast nog vele andere verhalen zoals de zoektocht naar Lady Whistledown en het huishouden van de familie Featherington. Dat belooft dus nog heel wat schandalen.

Natuurlijk blijft de vraag of alle acht Bridgerton kinderen hun eigen seizoen krijgen. Wat betreft de kijkcijfers hebben Netflix en Shondaland genoeg reden om door te blijven gaan met deze vrolijke, kleurrijke serie. Zonder het succes van Squid Game had Bridgerton bovenaan de best-bekeken-series-lijst gestaan. Maar met een aangekondigd seizoen 3 en 4 kunnen fans in ieder geval nog even vooruit met deze Regency-bouquetreeks die eigenlijk heel voorspelbaar en fout is, maar wel heel leuk blijft. Dat hebben Shonda Rhimes (Shondaland), Chris van Dusen en Netflix opnieuw enorm goed gedaan. Je waant je voor acht afleveringen in een fantasieversie van Regency Londen!

Bridgerton seizoen 2 poster Anthony bridgerton kate sharma edwina sharma netflix

Bridgerton (2020-) – Netflix

Anthony gaat op zoek naar een echtgenote. Eloise maakt zich klaar voor haar debuut. Lady Danbury helpt de koningin een diamant uit te zoeken tussen de debutantes.
Gebaseerd op de boeken van Julia Quinn.

Cast: Jonathan Bailey, Simone Ashley, Charithra Chandran, Nicola Coughlan, Julie Andrews, e.a.
Uitvoerend producent: Chris van Dusen
Studio: Shondaland & Netflix