Recensie: Die Kaiserin

Periodestukken blijven populair. En dan met name als ze geïnspireerd zijn op waargebeurde verhalen. Het is dan ook niet raar dat de kijkers niet uitblijven bij een serie over de populaire keizerin Sisi. Zo ook op Netflix. Met Die Kaiserin levert de streamingdienst een prachtige Duitstalige Original af. Fans van The Crown, Downton Abbey en zelfs Bridgerton zullen ervan smullen.

Een jonge en rebelse hertogin die Keizerin wordt aan het Weense hof. Het verhaal van Elisabeth van Beieren, oftewel Sisi, is bekend uit de eerdere verfilmingen. In deze zesdelige serie wordt met name de relatie tussen Keizer Frans Jozef en Elisabeth belicht. Maar ook de rol die Elisabeth aan het hof verplicht wordt te spelen, wordt in deze serie verder belicht dan eerder.

Trailer Die Kaiserin ©Netflix

19e-eeuwse decor

Het zijn maar zes afleveringen, maar wat een afleveringen. Er is aan alle details gedacht. Niet alleen de prachtige sets, maar ook de kostuums hebben een hoofdrol gekregen. De 19e-eeuwse sfeer had niet beter neergezet kunnen worden. Het zijn deze elementen die ervoor zorgen dat het script en acteerwerk het beste tot zijn recht komt.

In tegenstelling tot Romy Schneider’s Sissi uit 1955 is het verhaal minder geromantiseerd door Netflix. Recente voorganger Sisi (2021) is beter vergelijkbaar. Beide series proberen het werkelijke verhaal tussen Elisabeth en Keizer Frans te vertellen. Toch ligt de focus bij beide ergens anders. De overspeligheid van de Keizer is in Die Kaiserin (The Empress) nog niet aan bod gekomen. In plaats daarvan ligt de focus bij de Keizer bij een naderende (burger)oorlog. Net als The Crown combineert Netflix het privéleven aan het hof met een inkijkje in de werkzaamheden van een leider.

Vervolg op Die Kaiserin

Het leven van Elisabeth van Beieren blijft even boeiend als altijd. Netflix brengt met een jonge Duitse cast het verhaal opnieuw tot leven aan een groot en jong publiek. De uitgebreide serie die zowel snel als traag verloopt, en daarmee het perfecte tempo voor een periodestuk heeft, behandelt verschillende verhaallijnen. Het belang van de vele bijrollen naast Sisi en Frans is groot. Er gebeurd veel op het hof terwijl Sisi haar weg probeert te vinden. Die Kaiserin doet als titel eigenlijk onder voor het belang van de verscheidenen verhaallijnen.

Zes afleveringen lang zijn de eerste jaren van Elisabeth van Beieren op het Hof verfilmd. Maar er is nog zoveel meer bekend over het leven van de historische Keizerin. Het onverwachte en open einde zou dan ook gemakkelijk met meer seizoenen opgevuld kunnen worden. De mystiek die Netflix nu heeft gecreëerd is mooi, maar niet hoe de gemiddelde kijker een seizoen af wil sluiten. Die Kaiserin seizoen 2 is nog niet officieel aangekondigd, maar dit vervolg kan haast niet uitblijven.

Die Kaiserin netflix original poster review recensie serie

Die Kaiserin (2022 – ) – Netflix

Als de rebelse Elisabeth verliefd wordt op keizer Frans en zijn onverwachte bruid wordt, komt zij terecht in een wereld van intriges en spanningen aan het Weense hof.

Cast: Devrim Lingnau, Philip Froissant, Johannes Nussbaum, Melika Foroutan, e.a.
Schrijver: Katharina Eyssen
Studio: Netflix