Recensie: Fate: The Winx Saga seizoen 1

De populaire Nickelodeon animatieserie Winx Club staat aan de basis van deze nieuwe Netflix Original. Verwacht alleen geen remake. Netflix heeft een geheel eigen draai gegeven aan de karakters en de algehele sfeer die zo kenmerkend waren aan de animatieserie. Het verhaal dat verteld wordt in Fate: The Winx Saga blijft wel grotendeels hetzelfde. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

In Fate: The Winx Saga is het opnieuw vuur-fee Bloom die wordt gevolgd. Bloom is niet in de wereld van magie en feeën opgegroeid, de Otherworld, maar in de mensenwereld. Nadat zij per ongeluk haar ouderlijk huis in brand heeft gestoken, wordt ze door de directrice van Alfea opgepikt om op de feeënschool haar magische krachten te leren controleren.

Waar de animatieserie dit verhaal in veel kleuren en vrolijkheid vertelde, doet Netflix iets anders. Samen met de makers van The Vampire Diaries heeft Netflix de serie een donker tintje gegeven. De kleurrijke feeën zijn ingewisseld voor dramatische tieners die op het eerste gezicht totaal niet op de bekende feeën lijken. Hierdoor lijkt Netflix niet voor een jong publiek te zijn gegaan, maar kan ‘Fate’ het beste als een Young Adult fantasy serie worden gecategoriseerd. 

Voorspelbaar en superfout, maar wel vermakelijk

Er zijn nog steeds vijf hoofdrollen weggelegd voor feeën: Bloom (vuur-fee), Aisha (water-fee), Stella (licht-fee), Terra (aard-fee) en Musa (gedachten-fee). Allen zijn ze net iets andere personages dan ze in de animatieserie waren. En in plaats van een ‘Winx Club’, leren deze vijf elkaar kennen als kamergenoten in de Winx Suite. Tegenover deze meiden staan de ‘specialists’ die geen magie hebben maar wel als legermacht worden getraind om voor het magische land te vechten.

Het concept van Netflix rond 16- en 17-jarigen (gespeeld door acteurs die er trouwens veel ouder uit zien) op een school kan natuurlijk alleen tot meer tienerdrama leiden. Neem bijvoorbeeld Riverdale of The Chilling Adventures of Sabrina en gooi daar een sprankje feeënmagie overheen en voila, Fate: The Winx Saga is geboren. Dit zorgt ook voor de enorme voorspelbaarheid van de serie. Met meerdere verhaallijnen die door een rode draad rondom hoofdpersonage Bloom uiteindelijk samen worden gebracht, blijft de serie wel verslavend om naar te kijken. 

Alhoewel de serie op zich dus een beetje fout is, zijn er toch meerdere scènes die wel heel sterk zijn. Het plezier spat er bij de 5 hoofdrolspeelsters vanaf als ze allemaal samen spelen en hun (magische) krachten bundelen. Helaas komen deze scènes maar sporadisch voor en legt Netflix dus meer de nadruk op de individualiteit van de feeënmagie van Bloom. 

Alle tienerdrama, verkeerde keuzes en voorspelbaarheid geven de serie geen top-score. Maar Netflix heeft het wel enorm vermakelijk en verslavend gemaakt. Voor de twintigers van nu is het een kleine throwback naar hun jeugd. ‘Fate‘ moet alleen wel worden gezien als losjes gebaseerd op Winx Club en zeker niet als live-action remake.