Dat Marvel-series een succes zijn op streamingdienst Disney+, dat is wel duidelijk. Na WandaVision, The Falcon and The Winter Soldier en Loki is het nu de beurt aan Hawkeye om zijn verhaal te vertellen. Voor 6 afleveringen stapt Jeremy Renner in de schoenen van handboogschutter Clint Barton. Als Hawkeye altijd op de achtergrond gebleven in grote blockbusters, is het nu de tijd om de ‘Marvel-spotlights’ volledig op hem te richten. Het resultaat? Een over het algemeen vermakelijke serie die net iets te lang nodig heeft om op gang te komen.
Hawkeye bouwt, net als voorgaande shows, voort op de laatste Avengers films. In End Game mag Thanos dan wel verslagen zijn, maar in het voorgaande Infinity War heeft hij wel de halve wereldbevolking doen verdwijnen. Deze ‘blip’ van vijf jaar waarin de een op aarde bleef en de ander in het niets verdween, is aanleiding voor het plot van Hawkeye.
In tegenstelling tot zijn vrouw en kinderen bleef Clint Burton op aarde tijdens de blip. Alleen. Het zorgde voor een ommekeer in zijn werk. In plaats van een held, werd hij een moordenaar. In een gemaskerd pak noemde hij zich de Ronin en ging de wereld over als huurmoordenaar. Na End Game en de terugkeer van zijn familie, heeft hij zijn slechte alter ego in de ban gedaan. Maar dat betekent niet dat er nog steeds wraakzuchtige bendes naar de Ronin op zoek zijn. Samen met zijn grootste fan en dochter van een rijke New Yorkse socialite, Kate Bishop, gaat Hawkeye de strijd aan.
Minst overtuigend (tot nu toe)
Geen van de Marvel series die in 2021 zijn uitgebracht op Disney+ stellen teleur. Ook Hawkeye niet. Toch moet wel gezegd worden, dat deze serie minder overtuigd dan zijn voorgangers.
Afspelend in kerstvierend New York City, doen de laatste afleveringen denken aan de eerste Avengers film. Een vechtpartij die een groot deel van de meest herkenbare stad ter wereld naar de vernieling helpt. De eerste afleveringen, daarentegen, blijven braaf en overtuigen nog niet. Natuurlijk moet de spanning worden opgebouwd, maar dit kan ook te langen worden uitgerekt. Hier komt dan nog bij dat de grote plottwist ook pas in de laatste 2 afleveringen wordt uitgerold. Net te laat. Want het verhaal is al flink opgebouwd naar niks, waardoor deze twist al onontkoombaar was.
Voortbouwend op meerdere Marvel films, zo krijgt ook de after credits scène met Florence Pugh uit Black Widow een vervolg, is Hawkeye het best te volgen voor fans die de gehele Marvel verhaallijn kennen. Maar er worden ook nieuwe elementen en personages geïntroduceerd. Met de introductie van Kate Bishop, gespeeld door Hailee Steinfeld (True Grit, The Edge of Seventeen, Pitch Perfect 2 & 3), heeft de MCU een toekomstige superheld gecreëerd. Een leuk personage maar haar rol is in deze serie voornamelijk weggelegd om de komische noot te spelen die Marvel vaker gebruikt. Gelukkig kwamen de flauwe grappen ditmaal beter uit de verf dan in Eternals. Al had Marvel de scènes met de Captain America Broadway musical best weg kunnen laten.
Over het algemeen heeft de minst bekende superheld van de Avengers een leuke eigen serie gekregen. Eindelijk mocht ook hij ook in de spotlights stappen. Vergeleken met de verhaallijnen in WandaVision en Loki, die wat ingewikkelder waren, blijft Hawkeye wat achter. En qua vechtscènes springt The Falcon and The Winter Soldier er met kop en schouders bovenuit. In vergelijking met deze andere op Disney+ verschenen series, is Hawkeye dus wel de minste. Maar samen met Steinfeld weet Renner toch een serie neer te zetten die zeker bijdraagt aan de gehele MCU.