Recensie: House of the Dragon

Na een teleurstellend laatste seizoen van Game of Thrones besloten de makers om de wereld van George R.R. Martin toch uit te breiden. In House of the Dragon staat de familie Targaryen centraal. Maar dan een kleine 200 jaar voordat Game of Thrones begint. De makers hebben zich fantastisch herpakt na een dramatisch einde van het origineel. House of the Dragon laat zien dat de politieke spelletjes in Westeros nog veel meer vuile intriges kent.

De Huizen in Westeros gaan niet altijd hand in hand. Dat heeft Game of Thrones al laten zien, maar eeuwen daarvoor ging het er net zo aan toe. Huis Targaryen is aan de macht en zit op de Iron Throne. Maar als de huidige koning enkel een dochter krijgt, wordt de mannelijke lijn van opvolging lastig. Prinses Rhaenyra wordt benoemd als zijn opvolger. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

De intriges beginnen al vroeg wanneer Rhaenyra’s beste vriendin Alicent Hightower zich opdringt bij de koning nadat zijn vrouw is overleden. Een huwelijk tussen Koning Viserys en Alicent volgt snel. Met goedkeuring van Alicent’s vader Otto Hightower, die niet geheel toevallig ook als Hand of the King dient. Samen met Alicent krijgt de Koning wel zonen. Wordt zijn oudste zoon dan de volgende in lijn van troonopvolging?

Trailer House of the Dragon ©HBO

Verschillen met origineel

Waar Game of Thrones heel Westeros liet zien en veel verschillende verhaallijnen behandelde, blijft House of the Dragon veilig op één locatie: King’s Landing. Met af en toe een uitstapje naar andere locaties als de Stepstones, Dragonstone en Driftmark. Hierdoor worden de intriges, die zich binnen de koninklijke burcht en familie afspelen, van alle kanten belicht. Een punt waarop deze prequel zich in positieve zin onderscheidt van zijn succesvolle voorganger.

Desondanks heeft House of the Dragon ook verbeterpunten. Het grootste zit hem in de tijdsprongen. Binnen een seizoen zijn meerdere castleden door andere acteurs gespeeld om zo de tijdsprongen aan te duiden. Prinses Rhaenyra wordt dan ook gespeeld door zowel Milly Alcock en Emma D’Arcy en Alicent Hightower door zowel Emily Carey als Olivia Cooke. Uitstekende casting waardoor de tijdsprongen goed te volgen zijn. Toch is het net te veel van het goede. De schrijvers wilden waarschijnlijk zowel het verhaal van de jonge als de volwassen vrouwen laten zien. Dat is gelukt, maar een focus op het eerste in seizoen 1 en opgroeien richting seizoen 2 had ook gekund. Er is al gezegd dat hier in seizoen 2 verandering in wordt gebracht door niet of nauwelijks met tijdsprongen te werken.

De vrouwen van House of the Dragon

Opmerkelijk aan House of the Dragon is de aanwezigheid van sterke vrouwen. Cersei, Daenerys, Arya en Sansa waren in Game of Thrones de sterke vrouwen, maar moesten in deze rol groeien. Voor Rhaenyra, Alicent en prinses Rhaenys Velaryon was het vanaf moment één duidelijk dat zij een grote rol gingen spelen. De vrouwen vormen het hart van het verhaal. Niet gek ook als het grootste punt van discussie de lijn van opvolging betreft en daar een vrouw bovenaan staat.

Maar ook de mannen maken seizoen 1 tot wat het is. De manipulatieve Alicent had niks voor elkaar gekregen was het niet voor haar vader Otto Hightower, die perfect gespeeld wordt door Rhys Ifans. Als Hand of the King is hij degene met de touwtjes in handen. Zeker als de koning, gespeeld Paddy Considine, ziek wordt. Maar dan is er ook nog de broer van de koning, Daemon Targaryen. Het norse en eigenwijze personage waar Matt Smith inkruipt. Het ene moment heb je als kijker een hekel aan hem en het ander moment applaudisseer je zijn acties.

De casting is geweldig gedaan. Net als het acteren, het script, de prachtige sets en buiten locaties, en natuurlijk de vele draken. De geliefde show vol middeleeuwse familieruzies, intriges en schokkende incestuele bloedlijnen waar HBO jaren geleden mee begon, is terug! Een verse start in de bekende wereld, doet deze reeks goed. Misschien wel grotendeels omdat George R.R. Martin weer bij de serie is betrokken als creator. Naast dat het verhaal op zijn boek Fire & Blood is gebaseerd. Het gelijktijdig uitbrengen van deze serie naast de Lord of the Rings-prequel van Prime Video, heeft geen problemen opgeleverd voor HBO Max. In de streamingstrijd heeft House of the Dragon ruimschoots gewonnen van mede-fantasy serie The Rings of Power. Het is afwachten tot van beide het tweede seizoen uitkomt.

House of the dragon poster hbomax alicent hightower olivia cooke rhaenyra targaryen emma d'arcy

House of the Dragon (2022-) – HBO Max

Deze epische serie speelt 200 jaar voor de gebeurtenissen in Game of Thrones en vertelt het verhaal can het Huis Targaryen.

Cast: Rhys Ifans, Matt Smith, Paddy Considine, Eve Best, Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Milly Alcock, Emily Carey, e.a.
Makers: Ryan J. Condal & George R.R. Martin
Studio: Home Box Office & WarnerMedia