Recensie: La Casa De Papel

De succesvolle Spaanse Netflix serie is na vijf seizoenen tot een einde gekomen. In La Casa De Papel werkte de bende van El Professor aan onmogelijke overvallen. De meesterlijke plannen hielden de hele wereld in zijn greep. De serie is dan ook een van de meest bekeken niet-Engelstalige op Netflix. Een prestatie die je niet zomaar bereikt. En terecht! ‘La Casa’ heeft het allemaal. Spanning, actie, romantiek, vriendschap en een hele goede cast.

In seizoen 1 en 2 ging de bende op pad om de Koninklijke Munt te beroven. Het resulteerde in twee bijna perfecte seizoenen. Het verhaal van de Koninklijke Munt eindigde met seizoen 2. Maar er kwam meer. Netflix kon het succes van La Casa De Papel niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. De eerste twee seizoenen werden mede door Spaanse zender Antena 3 gemaakt en uitgezonden. Voor de overige seizoenen is Netflix zelf te werk gegaan. Niet alleen de Munt werd slachtoffer van de bende, ook de Nationale Bank van Spanje (Banco de España) was de pineut.

Een iets minder tot in de puntjes uitgewerkt plan werd in de laatste 3 seizoenen uitgevoerd. Alle oude vertrouwde personages kwamen terug. Zelfs zij die de eerste overval niet hadden overleefd. Maar daar zijn flashbacks voor! De laatste drie seizoenen missen misschien het verrassingselement wat de eerste twee wel hadden (het blijft een herhaling van eerder succes), toch weet het vijfde seizoen te overtuigen waar seizoen 3 en 4 dat niet altijd konden.

De naar steden genoemde hoofdpersonages wisten als ‘bad guys’ de harten van het publiek te veroveren. Dat betekent overigens niet dat de lievelingetjes gespaard blijven. Dat werd in seizoen 4 al duidelijk nadat Nairobi eerst met veel poespas er weer bovenop werd gebracht na een schotwond en een aflevering later alsnog een fatale kogel ving. No mercy! En dat is ook precies waar de eerste helft van seizoen 5 mee door is gegaan.

Zootje ongeregeld

De eerste twee seizoenen zat ook echt niet alles mee bij de overval in het huis van papier (‘La Casa De Papel’). Maar de tweede overval slaat alles. Waar seizoen 3 en een gedeelte van 4 nog een redelijk uitgedacht plan volgen, gaat 5 een totaal andere richting op.

Van de geplande ongeregeldheden is nauwelijks meer sprake. De Spaanse politie is ditmaal wel een goede tegenstander voor El Professor. Dat uit zich in de met geweld en actie gepakte eerste vijf afleveringen. Een coup van oude bekende Arturo én een militaire inval. De bende heeft nog nooit zoveel tegenslag gehad tijdens een overval. De eerste helft wordt dan ook tactisch drie maanden eerder uitgebracht dan de laatste afleveringen van de serie. Slim, want deze eindigen in een enorme cliffhanger die je even moet verwerken en waar je nog lang over kunt napraten.

Zo ongeregeld als de eerste helft van het seizoen, is de tweede helft niet. Het werd al eerder aangekondigd dat het vijfde seizoen ook het laatste van La Casa De Papel zou zijn. Er moesten dus antwoorden komen. En niet getreurd, die komen er. De mooie serie die niet alleen de heist betrof, maar ook romantiek en vriendschap als grote thema’s behandelde, krijgt hiermee een mooi einde.

La Casa De Papel seizoen 6 komt er echt niet

Het einde van de serie betekent het afscheid van personages als Tokyo, Rio, Denver en Helsinki. Een zesde seizoen gaat er niet komen. Daarentegen heeft Netflix wel een spin-off aangekondigd over Berlin die in 2023 op de streamingservice moet verschijnen. Een inkijkje in het leven van de mastermind achter de overvallen en broer van de aanvoerder van de bende, El Professor.

Voor wie echt geen genoeg kan krijgen van La Casa, komt er binnenkort een Zuid-Koreaanse remake van de serie aan. Na het succes van Squid Game kun je niet meer om het Zuid-Koreaanse aanbod heen. Gaat dit ook internationaal net zo’n groot succes worden als Squid Game? Waarschijnlijk niet. De bekende overvallen uitgevoerd door nieuwe gezichten in een andere taal. De originaliteit die La Casa De Papel in het Spaans had, is er niet meer. Wachten tot 2023 dus voor de echte fans, wanneer Berlin zijn opwachting maakt. Maar voor nu is het doek gevallen voor de bende. Bella ciao!

La Casa de Papel seizoen 5 poster

La Casa De Papel (2017 – 2021)

De professor huurt een jonge dievegge en zeven andere criminelen in om de Koninklijke Munt van Spanje te overvallen.

Cast: Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Itziar Ituño, Pedro Alonso, Miguel Herrán, Jaime Lorente, e.a.
Schrijver/bedenker: Álex Pina
Studio: Antena 3 & Netflix