Recensie: Obi-Wan Kenobi

Sinds de overname van Lucasfilm door Disney, is het Star Wars universum niet gaan verstoffen. Een nieuwe trilogie, spin-off films en meerdere original series op Disney+. En nu is het de tijd aan de publieksfavoriet uit de prequels: Obi-Wan Kenobi. Opnieuw gespeeld door Ewan McGregor. Ook Hayden Christensen duikt op in het pak van Darth Vader. Disney schept hoge verwachtingen, maar komen ze deze ook waar in de 6 afleveringen tellende serie?

Tien jaar na het grote gevecht tussen Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker uit Episode 3, is Obi-Wan de onzichtbare beschermer van Luke en Leia. De kinderen groeien apart van elkaar op. De een op Alderaan als prinses, de ander op Tatooine als zoon van een boer. Om ze beiden te veilig te houden van hun vader (Darth Vader), houdt Kenobi altijd een oogje in het zeil.

Ondertussen reizen Keizerlijke inquisiteurs door het heelal om de Jedi uit te roeien. Een missie waardoor ook Obi-Wan Kenobi ondergedoken moet blijven. Wanneer Leia wordt ontvoerd, gaat Kenobi gedwongen uit de anonimiteit. Tijdens deze reddingsmissie stuit hij op de Keizerlijke inquisiteurs en komt hij opnieuw oog in oog met zijn voormalige leerling, Darth Vader.

Trailer Obi-Wan Kenobi ©Disney

Verschillende verhaallijnen

De verwachtingen voor Obi-Wan Kenobi lagen hoog. Jammer genoeg heeft Disney ze niet allemaal laten uitkomen. De grote verhaallijn tussen Kenobi en Leia is sterk en levert genoeg actie op. Waaronder een aantal langverwachte gevechten tussen Kenobi en Darth Vader. Maar het zijn de subplots die de serie afzwakken. De Third Sister (Moses Ingram) die Grand Inquisitor wil worden en daar alles voor over heeft. Maar ook haar haat voor zowel Kenobi als Vader wordt niet goed genoeg in beeld gebracht. En dan is er nog de minimaal belichte verhaallijn van de rebellen. Er zit genoeg potentie in ‘The Path’ waarmee Jedi in veiligheid worden gebracht door rebellen, maar deze wordt niet volledig benut.

Desondanks is de serie absoluut de moeite waard. Ewan McGregor levert opnieuw een topprestatie en ook nieuweling Vivien Lyra Blair weet de jonge Leia goed neer te zetten. Maar waar iedere Star Wars fan op wacht, komt met name in de laatste aflevering uit. Het ultieme lightsaber gevecht tussen Obi-Wan Kenobi en Darth Vader. Het is een donkere laatste aflevering, maar daardoor komen de lightsabers wel het beste uit. Goede keus van regisseur Deborah Chow.

Seizoen 2 van Obi-Wan Kenobi?

Dit verhaal, dat zich tussen Episode 3 en 4 afspeelt, is voor Star Wars fans een toetje. Zeker nadat eerder The Mandalorian en The Book of Boba Fett populaire personages een eigen serie gaven. Van The Mandalorian is alweer het derde seizoen in de maak. Er zijn nog geen plannen om The Book of Boba Fett seizoen 2 te maken (en dat moeten ze misschien ook maar niet doen). Of Obi-Wan Kenobi wel vernieuwd wordt voor seizoen 2, is nog de vraag. Als het aan hoofdrolspelers Ewan McGregor en Hayden Christensen ligt, komt er een tweede seizoen. Het zou wel een kans opleveren om ‘The Path’ verder te ontdekken. Wie weet. Voor nu zijn er genoeg Star Wars series te bekijken op Disney+ en komt daar binnenkort ook nog Andor bij.

Obi-Wan Kenobi poster Ewan McGregor Darth Vader disneyplus

Obi-Wan Kenobi (2022) – Disney+

Obi-Wan Kenobi leeft een bescheiden leven op Tatooine. Hoewel het voor Jedi-overlevenden gevaarlijk is in het oppermachtige Keizerrijk, wordt Obi-Wan gedwongen uit de anonimiteit te komen.

Cast: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Moses Ingram, Vivien Lyra Blair, e.a.
Regisseur: Deborah Chow
Studio’s: Lucasfilm & Disney