Recensie: Queen Charlotte: A Bridgerton Story

De verfilmingen van de boeken van Julia Quinn op Netflix zijn een succes. Geen wonder dus dat Netflix en Shonda Rhimes het een goed idee vonden om Bridgerton spin-off Queen Charlotte te maken. De serie, bestaande uit zes afleveringen, brengt een uniek verhaal binnen het Bridgerton-universum. Een meer dan geslaagde spin-off die behoorlijk wat backstory geeft voor de originele verhalen rondom de Bridgerton kinderen.

Geen ingewikkelde ‘courtship’ deze keer, maar een gearrangeerd huwelijk voor diplomatiek gewin. De Duitse Charlotte ontmoet haar toekomstige man, de Engelse Koning George III, op haar huwelijksdag. Er is iets aan de hand met haar toekomstige man, maar niemand die haar wil zeggen wat dat is.

Charlotte besluit weg te lopen van haar bruiloft, maar stuit op een man. Dit blijkt Koning George zelf te zijn. Na hem ontmoet te hebben, blijkt hij een normale, aantrekkelijke en aardige man te zijn. Het huwelijk gaat door en de twee treden gelukkig in het huwelijk.

Maar er is wel degelijk iets aan de hand met Koning George. Na de bruiloft sluit hij zich af van de buitenwereld en wil zijn vrouw niet meer zien. Koningin Charlotte heeft al snel genoeg van haar eenzame huwelijk en zoekt haar man op. Al is het om haar enige taak te volbrengen: voor nageslacht te zorgen en de bloedlijn van het Britse koningshuis door te geven.

Een aantal stomende scènes later en Charlotte is zwanger. Maar nog steeds geen spoor van een gelukkig wederzijds huwelijk. George blijkt psychische problemen te hebben. Kunnen ze deze moeilijke taak aan het hoofd van de monarchie met zijn tweetjes wel aan?

Trailer Queen Charlotte: A Bridgerton Story ©Netflix

Origineel script

Na seizoen 1 en 2 van Bridgerton werd het volgens de makers tijd om ook het verhaal van Queen Charlotte te vertellen. Een bijrol in de eerste series, maar een hoofdrol in deze spin-off. In tegenstelling tot de eerste twee seizoenen van Bridgerton, is Queen Charlotte niet geïnspireerd op een boek van Julia Quinn. Het is een origineel script.

Natuurlijk hebben zowel Koning George III als Koningin Charlotte echt bestaan. Het verhaal is daar dan ook licht op gebaseerd. Met nadruk op licht, want letterlijk heeft deze hervertelling niet plaatsgevonden. Desondanks levert dit een goede basis op voor het verhaal waarvan de betekenis dieper gaat dan op het eerste gezicht gedacht.

Waar Bridgerton als periodestuk uniek in is, is de casting van zwarte acteurs in prominente rollen. In Queen Charlotte wordt uitgelegd hoe dit komt. Met het uithuwelijken van de Koning aan een zwarte vrouw, werd de deur voor gekleurde, rijke leden van de ’ton’ opengezet. Dit verhaal is verder verteld door de ogen van een jonge Lady Danbury, die al in Bridgerton haar opwachting maakte. Een zeer origineel script dat niet alleen het verhaal van Queen Charlotte verteld, maar ook dat van de veranderingen voor haar onderdanen.

Queen Charlotte’s uitstekende casting

In Bridgerton worden Queen Charlotte en Lady Danbury gespeeld door respectievelijk Golda Rosheuvel en Adjoa Andoh. Dit hebben de casting directors van Shondaland zeer stricht meegenomen om hun jongere versies te casten. Met India Amarteifio en Arsema Thomas zijn de jonge versies van deze vrouwen uitstekend gecast. Niet alleen in uiterlijk, maar ook in doen en laten lijken de jongere en oudere versies van de personages op elkaar.

Op het spel van de cast valt weinig op aan te merken. India Amarteifio en Corey Mylchreest (King George) hebben een uitstekende chemie en weten het liefdesverhaal van dit koningshuis goed over te brengen. Maar ook hun lakeien Brimsley (Sam Clemmett) en Reynolds (Freddie Dennis) brengen hun verboden liefde naar het kleine scherm. Twee verhalen van tragische liefde die niet altijd een ‘lang en gelukkig’ einde heeft. Iets wat Bridgerton toch anders heeft laten zien. Queen Charlotte is hierdoor meer drama, waar Bridgerton een romantische komedie is.

Een vervolg op Queen Charlotte lijkt uitgesloten. Het liefdesverhaal van het koningskoppel is verteld. De serie heeft een einde gekregen zonder open einde. Van Queen Charlotte zou je normaal gesproken dus geen seizoen 2 moeten verwachten. Bridgerton gaat wel nog even door. Twee van de acht kinderen hebben inmiddels hun verhaal verteld. En in het derde seizoen staan Colin en Penelope centraal. Eind 2023 of begin 2024 zou dit seizoen te zien moeten zijn op Netflix. Of meer personages hun eigen spin-off krijgen, is niet bekend.

Queen charlotte king george poster bridgerton story shondaland

Queen Charlotte (2023) – Netflix

Het huwelijk van de jonge koningin Charlotte en koning George van Engeland is het begin van een episch liefdesverhaal en verandert de high society in deze ‘Bridgerton’-prequel.

Cast: India Amarteifio, Corey Mylchreest, Arsema Thomas, Golda Rosheuvel, Adjoa Andoh, Ruth Gemmell, Michelle Fairley, e.a.
Producer: Shonda Rhimes
Studio’s: Netflix & Shondaland