Recensie: Shadow and Bone

De nieuwe fantasyserie met een vleugje science-fiction en een portie drama is Shadow and Bone. Deze Netflix Original Serie is gebaseerd op de boekenreeks van de Israëlisch-Amerikaanse schrijfster Leigh Bardugo en regelrechte hit! Netflix weet in 8 afleveringen een enorme hoeveelheid aan personages te introduceren en ze allemaal een eigen verhaal te geven. Een echte must-see voor iedere fantasy liefhebber!

Shadow and Bone speelt zich af in Ravka, een fictief land gebaseerd op het Russische Rijk van de vroege 19e eeuw. Ravka is verdeeld door de ‘Shadow Fold’, Shaduwvlakte, die dwars door het land loopt. Deze ‘Fold’ is door een Grisha, een mens die een specifiek element kan manipuleren om als wapen te gebruiken, gemaakt door een fout bij het oproepen van schaduwen. Deze fout kan enkel worden rechtgezet door een ‘Sun Summoner’. Maar helaas is de Sun Summoner nog niet gevonden. Tot nu.

Alina Starkov, een wees en cartograaf, blijkt na een reis door de Fold Grisha-bloed te hebben. En niet zomaar Grisha-bloed. Alina is de langverwachte en heiligverklaarde Sun Summoner! In één klap verandert haar leven en is ze de meest waardevolle persoon in Ravka. Hierdoor zijn ook criminelen als de ‘Crows’ zeer geïnteresseerd in haar.

Met meerdere verhaallijnen, heeft Netflix zichzelf uitgedaagd deze serie goed tot zijn recht te laten brengen. Maar het is gelukt! De eerste aflevering dient als een introductie naar het verhaal. De meeste hoofdpersonages worden geïntroduceerd en de eerste actiescènes vinden al plaats. Shadow & Bone schiet uit de startblokken en stopt pas met het enorme tempo wanneer de aftiteling van de laatste aflevering loopt.

De sterke cast van Shadow and Bone

Met namen als Jessie Mei Li, Archie Renaux en Amita Suman zijn het absoluut niet de bekendste acteurs en actrices die een rol in Shadow and Bone hebben weten te bemachtigen. Hiernaast speelt de iets bekendere Ben Barnes (Narnia: Prince Caspian, Dorian Grey, Westworld) de charmante General Kirigan, een ‘Shadow Summoner’. Hierdoor dient de serie ook als een introductie voor deze jonge en onervaren cast die allemaal hun eigen personage mee op reis nemen. Vrijwel alle personages maken een persoonlijke ontwikkeling door wat bijdraagt aan de character development, karakter ontwikkeling. In maar 8 afleveringen maken de personages een hoop mee wat hen tot een ander persoon heeft gemaakt. Erg goed gedaan!

Seizoen 2

Het verhaal is gebaseerd op twee boekenreeksen geschreven door Leigh Bardugo: de Grisha-trilogie en de Kraaien-duologie. Beide reeksen vinden in het Grisha-universe plaats. Nu Netflix de rechten van deze succesvolle boekenreeksen heeft gekocht en seizoen 1 een succes blijkt te zijn, lijkt de komst van een tweede seizoen onvermijdelijk. En goed nieuws, Netflix heeft bekend gemaakt aan een tweede seizoen te werken! Begin 2022 staan de opnames gepland dus wellicht eind volgend jaar ook al het tweede seizoen van Shadow and Bone.

Shadow and Bone heeft dan wellicht meer de potentie om een goede fantasy tienerdrama te zijn, toch kunnen vergelijkingen niet uitblijven. Totdat het tweede seizoen er is, kunnen fans van andere fantasy series als The Witcher, Cursed, Fate: The Winx Saga, Merlin, Game of Thrones en Avatar: The Last Airbender in de tussentijd hun ogen uitkijken bij dit eerste seizoen.

Shadow and Bone trailer © Netflix 2021