Recensie: Shadow & Bone – Seizoen 2

Aan het verhaal van Alina Starkov is nog geen einde. Netflix brengt in Shadow and Bone seizoen 2 het langverwachte vervolg van de Grisha’s in fantasy-wereld Ravka. Een leuk, maar voorspelbaar tweede seizoen. Ook boekenlezers zullen andere verwachtingen moeten hebben en geen een-op-een verfilming moeten verwachten.

Het einde van seizoen 1 liet zien dat Alina nog niet van The Darkling af is. De Vlakte (Fold) is er nog steeds en The Darkling jaagt op Alina. Ondertussen probeert Alina zelf sterker te worden zodat ze uiteindelijk de Vlakte wel kan neerhalen met haar ‘sun summoner’ krachten.

Samen met Mal gaat Alina op avontuur. Maar de hele wereld jaagt op haar. Mal speurt de overgebleven versterkers op die Alina nodig heeft om de Vlakte te verslaan. Samen met privateer Sturmhond gaan ze op pad. De ‘seawhip’ wordt al snel gevonden. Maar ook met twee versterkers lukt het Alina niet. Wat als de derde ‘fire bird’ ook haar krachten versterkt?

Trailer Shadow and Bone seizoen 2 ©Netflix

Gebaseerd op de Grishaverse

Het tweede seizoen van Shadow and Bone is net als het eerste gebaseerd op de boekenreeks van Leigh Bardugo. De trilogie rondom Alina Starkov vormt de basis, maar spin-off The Six of Crows is hier doorheen geschreven. Waar dit in seizoen 1 al een flinke aanpassing was aan het oorspronkelijke verhaal, is dat in dit tweede seizoen nog erger. Sterker nog, de verhaallijnen uit het origineel (de boeken) zijn nauwelijks meer terug te vinden in de serie. Netflix en schrijver/showrunner Eric Heisserer wijken daarmee flink af van de originele teksten.

Is dit ten koste van de serie? Nee, dat niet. Wel moeten fans van Bardugo’s boeken geen een-op-een hervertelling meer verwachten. Zeker niet in een eventueel derde seizoen. Het lijkt erop dat het originele verhaal van The Six of Crows in seizoen 3 gevolgd gaat worden, maar met Alina kan nu van alles gebeuren. Haar verhaallijn is het meest veranderd. Shadow and Bone seizoen 3 wordt dus voor iedereen een grote verrassing. Overigens is het derde seizoen nog niet officieel aangekondigd door Netflix…

De makers achter Shadow and Bone seizoen 2

Voor casting, kostuum en set-design enkel lof. Deze zijn exact zoals Leigh Bardugo deze op papier heeft gezet. De fantasy-wereld Ravka (die veel woorden uit het Nederlands en Russisch leent) is een personage op zich. Het draagt allemaal bij aan de kwaliteit van Shadow and Bone. Met dank aan onder andere executive producers Shawn Levy, Dan Cohen en Dan Levine die onder andere verantwoordelijk zijn geweest voor Stranger Things en Free Guy.

Net als bij het eerste seizoen zijn cast en crew weer van grote klasse. Er zijn flink wat personages bijgekomen. Zo betreden Sturmhond en zijn crew, waaronder Tolya en Tamar, zich tot de hoofdcast en worden ook de ‘Crows’ uitgebreid met Wylan. Toch blijft dit seizoen achter op het eerste. Dit komt met name door de voorspelbaarheid. Ondanks het afwijken van het origineel, heeft schrijver Heisserer geen spontane plottwists geschreven. Zonde, want dit verhaal had zich daar uitstekend voor geleend. Desondanks is de interesse naar een derde seizoen niet minder groot. Maar het is nog even wachten op de aankondiging van Netflix.

Shadow and Bone seizoen 2 poster_Netflix

Shadow & Bone (2021 – ) – Netflix

Duistere krachten zweren samen tegen wees en kaartmaker Alina Starkov. Zij laat een speciale kracht vrij dat het lot van haar door oorlog getroffen wereld kan veranderen.

Cast: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux, Freddy Carter, Amita Suman, Kit Young, Danielle Galligan, Calahan Skogman, Jack Wolfe, Patrick Gibson, e.a.
Creator/schrijver: Eric Heisserer
Studio: Netflix