Recensie: Squid Game – Netflix

De absurde Koreaanse Netflix serie waar iedereen het over heeft. Binnen korte tijd is Squid Game het grootste wereldwijde succes van Netflix geworden. En niet voor niks. De Koreaanse serie over een groep volwassenen die kinderspelletjes speelt om een grote geldprijs te winnen, scoort op alle vlakken. Wanneer je er eenmaal in zit, kan je niet meer stoppen met kijken!

Volwassenen met grote geldschulden die tot alles bereid zijn. Het is de basis van Squid Game. In de eerste, wat trage aflevering, maak je kennis met Gi-Hun (nummer 456). Een gokverslaafde, gescheiden vader zonder baan die bij zijn moeder woont. Het is het standaard voorbeeld voor de andere 455 deelnemers die voor Squid Game worden uitgenodigd.

Met een valse belofte dat de deelnemers een geldbedrag van 45,6 miljard won (zo’n 33 miljoen euro) kunnen winnen door kinderspelletjes te spelen, worden er 456 deelnemers meegelokt. Na het eerste spel wordt de echte bedoeling duidelijk. Verliezers van de simpele spelletjes worden meteen doodgeschoten en moeten dus zelf de hoogste prijs voor hun deelname betalen.

Een mix van The Hunger Games en battle royale waarin de rijken toekijken hoe de armen tegen elkaar strijden om leven en dood (en geld). Met uitzondering van de VIPs en een aantal gaten in het verhaal, levert Netflix een hele sterke serie met een absurd verhaal, prachtige sets en goede acteerprestaties.

Squid Game seizoen 2

Na het succes van de Koreaanse film Parasite bij de Oscars in 2020, besloot Netflix te investeren in Koreaanse films en series. Tot nu toe, is dat een ongelofelijk succes gebleken. Al binnen 28 dagen werd de serie door meer dan 111 miljoen kijkers bekeken. Een record waarmee ze het eerste seizoen van Bridgerton van de troon stoten als best bekeken Netflix Original serie.

Het verhaal werd door regisseur en bedenker Hwang Dong-hyuk al in 2009 geschreven, maar hierna nooit opgepikt. In eerste instantie was het bedoeld als film, maar toen Netflix het script in handen kreeg, werd besloten een serie van 9 afleveringen te maken. Een goede keuze, want de grootse spellen en spannende cliffhangers zijn ontworpen om de kijker langer te laten kijken. Als film had het succes waarschijnlijk niet wereldwijd zo groot geweest. Zelfs in de normaal gesproken ‘anti-ondertiteling cultuur’ van de Verenigde Staten is Squid Game dagenlang de best bekeken serie op Netflix geweest.

Op naar seizoen 2? Dat zou wel logisch zijn. Er zijn nog zoveel onbeantwoorde vragen. Maar helaas is een tweede seizoen nog niet officieel aangekondigd. Wel heeft de bedenker en regisseur gezegd dat een tweede seizoen heel veel tijd nodig heeft en op zijn vroegst pas in 2023 uit zal komen. Netflix heeft nog niet gereageerd. Maar Netflix zal hier zeker over gaan nadenken, want dankzij de serie zijn er miljoenen nieuwe abonnees voor Netflix bijgekomen.

Herkenbaarheid

De thema’s die Squid Game behandelt, zijn globaal aanwezig. Armoede, gokverslavingen, schulden, maar ook kapitalisme speelt een grote rol. Wat dat betreft is het een typische Koreaanse serie, maar weet Hwang Dong-huyk ook in het script belangrijke wereldwijde thema’s aan te kaarten. Een grote bijdrage aan het succes van de show.

Kinderspelletjes als Red Light, Green Light (Annemaria koekoek), touwtrekken en knikkeren worden overal ter wereld gespeeld. De herkenbaarheid bevindt zich dus niet enkel in de thema’s. Dit hebben de makers extra aangedrukt door het decor waarin de spelletjes worden gespeeld in te richten als een speeltuin of buurt die overal ter wereld bestaan. Iedereen heeft de spellen als kind gespeeld in zo’n zelfde speeltuin of buurt. Gelukkig was de afloop van de spellen toen veel minder bruut!

Het unieke aan Squid Game is de dodelijke afloop. Het is een absurd, maar belangrijk aspect van de serie. Geschikt voor kinderen is het dan ook niet. Alhoewel zij tegenwoordig wel degene zijn die de spellen op het schoolplein naspelen. Voor volwassenen heeft Netflix ook speelkwartiertjes geregeld. Vorig weekend stond de bekende Annemaria koekoek-pop in zowel Maastricht als Rotterdam. Honderden mensen kwamen op de actie af. Een terecht succes voor deze sterke Netflix Original!

Trailer Squid Game ©Netflix
Squid game poster Netflix original review recensie

Squid Game (2021) – Netflix

De berooide en wanhopige Gi-hun wil snel geld verdienen en geeft zich op voor een mysterieus spel. Maar al in de eerste ronde gebeuren er verschrikkelijke dingen.

Cast: Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Jung Hoyeon, Tom Choi, e.a.
Regisseur/schrijver: Hwang Dong-hyuk
Studio: Netflix