Recensie: Stranger Things seizoen 4

Wereldwijd een van de best bekeken series is terug van weggeweest. In Stranger Things seizoen 4 laten de gebroeders Duffer het beste uit zichzelf zien. De verhaallijn, casting, uitwerking, alles valt op zijn plek.

Het derde seizoen eindigde in 2019 met een verhuizing van de helft van de hoofdpersonen van de Stranger Things-stad Hawkins, Indiana, naar Californië. Maar wanneer er in Hawkins scholieren op gruwelijke wijze om het leven worden gebracht, de Californië-crew daar toch mee te maken. Met name Eleven die al seizoenen lang cruciaal is bij de bestrijding van monsters uit de upside down.

In Hawkins wordt nieuweling Eddie ervan verdacht de moorden te hebben gepleegd. Hij slaat op de vlucht en wordt hierbij geholpen door de welbekende personages die in Hawkins zijn achtergebleven. Samen met Dustin, Steve, Nancy, Robin, Max en Lucas gaan ze op zoek naar de mysterieuze moordenaar. En zoals te verwachten, is deze opnieuw uit de upside down afkomstig. Monster Vecna wordt van meerdere kanten opgejaagd. Ook vanuit Rusland waar politiechef Hopper gevangen is genomen. Zijn overleven werd in korte teaser al aangekondigd, maar hoe, dat wordt nu pas duidelijk. Gelukkig mengt ook hij zich indirect in de strijd.

Trailer Stranger Things seizoen 4 ©Netflix

Nieuwelingen stelen de show

Na een afwezigheid van drie jaar, verscheen Stranger Things seizoen 4 dan eindelijk op Netflix. Niet in één keer, zoals bij alle andere seizoenen het geval is geweest, maar in twee etappes. Waarbij het eerste deel uit 7 afleveringen bestond en het tweede uit 2 afleveringen. Moet hierbij wel gezegd worden dat die laatste twee gezamenlijk 4 uur beeldmateriaal verzorgden. De gebroeders Duffer zijn qua looptijd allesbehalve zuinig geweest.

Met een grote ensemblecast als Stranger Things zijn er over de jaren heen lievelingspersonages opgestaan. Maar daar kan gerust een nieuwe bij. Een van de uitblinkers dit seizoen is Eddie, gespeeld door Joseph Quinn. Een scholier die al jaren bezig is zijn diploma te halen, van (rock)muziek houdt (Metallica’s Master of Puppets is een nieuw leven gaan leiden) en de dungeons & dragons spellen voorzit. Hij is door zijn onschuld en verscheidenheid de grote nieuwe aanwinst van de show.

En dan is er nog de slechterik, Vecna. Gespeeld door een acteur die voor de opnames al uren in de make-up stoel heeft gezeten. Want ja, Stranger Things heeft veel digitale special effects, maar Vecna’s personage bestaat grotendeels uit protheses die vakkundig op zijn hele lichaam zijn aangebracht. Elke dag weer. En dat alles om een zo creepy mogelijk personage naar het kleine scherm te brengen. Dit is mogelijk gemaakt door het team dat ook The Night King uit Game of Thrones heeft gecreëerd. Het resultaat mag er zijn!

Stranger Things seizoen 5

Na vier seizoenen is te zien dat de bestaande jonge cast almaar beter wordt. Millie Bobby Brown heeft met Eleven de rol van haar leven te pakken. Nu al, want de actrice is pas 18 jaar jong. Opnieuw weet ze het personage inclusief bovennatuurlijke krachten sterk neer te zetten. Toch is de bijdrage die Sadie Sink als Max levert het hoogtepunt. Samen met Kate Bush’ Running Up That Hill steelt Sink de show. De verschillende verhaallijnen hebben ervoor gezorgd dat in de grote ensemble cast iedereen de mogelijkheid zichzelf te kunnen laten zien. Dat alles uiteindelijk bij elkaar komt, getuigt van een sterk geschreven script met dank aan bedenkers en schrijvers Matt en Ross Duffer.

Tussen het derde en vierde seizoen zat zo’n lange tijd dat bij de aankondiging van seizoen 4 het vijfde seizoen ook meteen is aangekondigd. En dat is dan wel het laatste seizoen van Stranger Things. Maar met het einde van seizoen 4 nog vers in je achterhoofd, beloofd seizoen 5 een grote finale te gaan worden. Wanneer de afleveringen verschijnen is nog niet bekend. Hopelijk is dat sneller dan dat seizoen 4 verscheen.

stranger things seizoen 4 review recensie

Stranger Things (2016-) – Netflix

Net voor de voorjaarsvakantie keert de duisternis terug naar Hawkins, wat nieuwe verschrikkingen, nare herinneringen en een onheilspellende dreiging met zich meebrengt.

Cast: Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Sadie Sink, David Harbour, e.a.
Schrijvers/regisseurs: Matt & Ross Duffer
Studio: Netflix