Recensie: The Book of Boba Fett

Streamingdienst Disney+ is flink bezig de collectie uit te breiden. Naast een aantal Marvel series, wordt ook het Star Wars universum uitgebreid. Serie The Mandalorian was zo’n succes dat een spin-off van die spin-off niet uit kon blijven. In The Book of Boba Fett worden Boba Fett en zijn metgezel Fennec Shand gevolgd. Een goede serie, maar dat komt niet door de bijdrage van het titelpersonage.

Bekende Star Wars planeet Tatooine is het decor van de ‘space western’ die The Book of Boba Fett is. De premie jager werd voor het eerst geïntroduceerd in de originele Star Wars trilogie, waar overigens Temuera Morrison niet Boba maar zijn vader Jango Fett speelde. In deze serie speelt de Nieuw Zeelander de titelrol van fan-favorite Boba Fett. Toen het personage in The Mandalorian zijn opwachting maakte, werd dat goed ontvangen. Een reden om het verhaal te vertellen dat Boba Fett heeft meegemaakt tussen Return of the Jedi en The Mandalorian.

Verhaal The Book of Boba Fett

Vanuit The Mandalorian wordt het verhaal rondom Boba Fett verteld. Middenin de zandduinen van Tatooine weet hij te ontsnappen aan een Sarlacc (grote zandworm). In Return of the Jedi uit 1983 werd hij opgeslokt door dit monster. Verzwakt wordt hij vervolgens door Jawa’s beroofd van zijn mandalorian pantser en ontvoerd door Tusken Raiders. Als blijkt dat hij de Tuskens kan helpen, veranderd de ontvoering in een wederzijds respect.

Tussen deze flashback scènes door, wordt duidelijk wat Boba Fett en Fennec Shand (Ming-Na Wen) in het heden op Tatooine doen. Ze hebben het misdaadsyndicaat van Jabba the Hutt overgenomen. Vanuit zijn oude paleis regeert Fett als daimyo over Mos Espa. Heel wat referenties naar de originele trilogie vinden hier plaats, zoals een cantina in Mos Espa en de troon van Jabba the Hutt. Het legt de fundering voor een verhaal dat uitmondt in een heuse oorlog tussen Fett en het Pyke syndicaat. Om ten strijde te trekken, zal Boba Fett hulp nodig hebben. Een goede reden voor bedenker en schrijver Jon Favreau om een aantal leuke verrassingen uit de kast halen!

Trailer The Book of Boba Fett ©Disney

Nieuwe, originele serie of een vervolg op?

* SPOILER ALERT *

Het grote succes van The Mandalorian evenaren, is moeilijk. Het is The Book of Boba Fett dan ook niet gelukt. Niet in zijn geheel dan. Want waar de eerste afleveringen volledig focussen op Boba Fett, zijn het de laatste afleveringen die behoorlijk indruk weten te maken. En typisch is dat in de twee beste afleveringen het titelpersonage nauwelijks voorkomt.

Eigenlijk is dit eerste seizoen van The Book of Boba Fett een directe opvolger van de gebeurtenissen uit het tweede seizoen van The Mandalorian. En om deze reden lijkt het alsof de makers deze tussenstop gebruiken om seizoen 3 van The Mandalorian alvast wat context te geven. Er komen dan ook meerdere personages terug. Waaronder dus de mandalorian (Pedro Pascal), Grogu (Baby Yoda), Cobb Vanth (Timothy Olyphant), Ahsoka (Rosario Dawson) en, de grootste verrassing, Luke Skywalker gespeeld door Mark Hamill. Met de hulp van CGI is Hamill verjongt terwijl hij Grogu een Jedi opleiding geeft. Makers Favreau en Filoni blijven bouwen op de sterke band tussen de twee, die tijdens The Mandalorian is opgebouwd.

De referenties naar de originele trilogie vliegen je om de oren. Eerst al door het feit dat geliefd personage Boba Fett wordt teruggebracht. Om vervolgens ook een Jedi trainingsscène te laten zien die hele sterke gelijkenis toont met de scènes waarin Yoda met Luke traint in The Empire Strikes Back. Het lijkt wel of The Book of Boba Fett enkel bestaat om fans een extraatje te geven. Alleen was het verhaal rondom Boba Fett en metgezel Fennec Shand te dun en werd er grof geschut ingeschakeld om het niveau van de serie omhoog te krijgen.

The Book of Boba Fett seizoen 2 of niet?

Het trage tempo waar The Book of Boba Fett mee begon, wordt opgevolgd door een hoog tempo in de laatste afleveringen. De onvermijdelijke oorlog in Mos Espa wordt uitgevochten. Met aan de ene kant Boba Fett en zijn bij elkaar geraapte leger, en aan de andere kant het Pyke Syndicaat. Het is de aflevering waarbij The Mandalorian-uitstapjes uit de vijfde en zesde aflevering samenkomen met het verhaal dat Boba Fett gedurende de eerste vier afleveringen heeft opgebouwd.

Twee hele sterke afleveringen opvolgen, is een moeilijke taak. Regisseur Robert Rodriguez gaat de uitdaging aan, maar weet er helaas niet in te slagen de serie tot een passend einde te brengen. Misschien is de lat door mede-regisseurs Bryce Dallas Howard (aflv. 5) en Dave Filoni (aflv. 6) ook wel te hoog gelegd. De samenkomst van de verhaallijnen verloopt snel, rommelig en voorspelbaar. Ook wel passend voor deze serie. Het is immers van begin af aan al niet gelijk aan het succesvolle The Mandalorian. Hoe graag de makers dat ook willen.

Of er ook een tweede seizoen in het verschiet ligt voor Boba Fett, is nog niet bekend. Seizoen 3 van The Mandalorian is al wel in de maak. Maar fans kunnen ook 25 mei al in de agenda noteren. Dat is de datum dat de nieuwste toevoeging aan het Star Wars universum op Disney+ zal verschijnen: Obi-Wan Kenobi. Een serie die, verrassend genoeg, rondom Jedi Obi-Wan Kenobi draait en waarin Ewan McGregor terugkeert in de titelrol. The Book of Boba Fett is dus misschien niet het beste wat Star Wars heeft voortgebracht, maar de serie heeft wel een groot belang in de verhaallijnen die door alle films en series heen loopt. Toch een must-see voor fans dus.

The book of boba fett poster review recensie

The Book of Boba Fett (2021-) – Disney+

Boba Fett is niet langer alleen een huurling, maar vindt zichzelf opnieuw uit naast Fennec Shand.

Cast: Temuera Morrison, Ming-Na Wen, Pedro Pascal, Rosario Dawson, Mark Hamill, e.a.
Maker: Jon Favreau
Schrijvers: Jon Favreau & Dave Filoni
Studio: Walt Disney Studios & Lucasfilm