Recensie: The Falcon and The Winter Soldier

Na 6 afleveringen is ook de tweede Marvel serie op streamingdienst Disney+ ten einde gekomen. Na WandaVision heeft de vierde fase van de Marvel Cinematic Universe (MCU) nu ook een vervolg gekregen met The Falcon and the Winter Soldier. De twee Avengers zorgen voor een spectaculaire show die alles weg heeft van een echt ‘superhero movie’, maar nu in zes delen verspreid is en daardoor een gedetailleerd verhaal kan vertellen en meerdere personages kan (her)introduceren. Een succesvolle show die precies geeft wat je verwacht van Marvel: actie!

Het einde van Avengers: Endgame betekende ook het einde van Steve Rogers (Chris Evans). Het iconische schild gaf hij aan een van zijn beste vrienden en zelf verdween hij in het verleden om zijn eigen leven te kunnen leven om vervolgens op oude leeftijd weer terug te keren. Steve Rogers laat een leegte achter bij zijn twee beste vrienden Sam ‘Falcon’ Wilson (Anthony Mackie) en Bucky ‘The Winter Soldier’ Barnes (Sebastian Stan). Maar die twee liggen elkaar niet erg lekker dus ze gaan ieder hun eigen pad.

Wat te doen met het iconische Captain America schild? Falcon besluit om het te doneren aan een museum en zo de nalatenschap van Steve Rogers te beschermen. De Amerikaanse overheid heeft echter iets anders in gedachte en benoemd soldaat John Walker (Wyatt Russel) tot de nieuwe Captain America. 

Gelijktijdig groeien de ‘Flag Smashers’ over de hele wereld. De groep, onder leiding van de tiener Karli Morgenthau (Erin Kellyman), trekt met ‘super soldier serum’ ten strijde tegen het beleid dat gevoerd wordt nu iedereen weer terug is gekomen uit de vijf jaar durende ‘blip’ veroorzaakt door Thanos in Avengers: Infinity War. De helft van de wereldbevolking kwam na vijf jaar ineens terug en eiste meteen hun oude leven terug. Raar, aangezien ze er vijf jaar niet zijn geweest en geen idee hebben hoe het eraan toe is gegaan. 

Het verhaal blijft alle afleveringen opbouwen tot een grote climax in de laatste aflevering. Alle personages komen dan bijeen voor een groot gevecht in het centrum van New York City. De serie doet qua niveau absoluut niet onder voor een Marvel bioscoopfilm. Het plot met de slechteriken, Karli Morgenthau en de Flag Smashers, had wel sterker geschreven kunnen worden. Ook een aantal voorspelbare “plottwists” hielpen niet mee met het versterken van het plot. Maar om dit goed te maken zijn de actiescènes geweldig in elkaar gezet en kwam oude bekende Baron Zemo (Daniel Brühl) weer langs. Een echte fan-favorite! Met name zijn dansscène waar Disney op reageerde door een uur-lange versie van een dansende Zemo uit te brengen.

Zemo dancing for one hour ©Disney

Marvel series op Disney+

The Falcon and the Winter Soldier is na het succesvolle WandaVision de tweede serie die Marvel en Disney samen voor de streamingdienst Disney+ hebben gecreëerd. Toch zijn het twee totaal verschillende series. Waar WandaVision een vrij nieuwe weg binnen het MCU bewandelde door in een comedy-format te beginnen en later pas redelijk wat actie toe te voegen, wijkt The Falcon and the Winter Soldier niet af van het standaard Marvel-Comics principe met veel actie. Dat is ook precies wat de trailer van The Falcon and The Winter Soldier liet zien tijdens de Super Bowl.

De serie is een welkome toevoeging aan Disney+. De bekende personages pakken de draad weer op en geven genoeg teasers weg voor een eventueel vervolg. En goed nieuws: volgens Hollywood Reporter werken Marvel en Disney samen met The Falcon and the Winter Soldier showrunner Malcolm Spellman aan een vierde Captain America film. 

Spoiler Alert voor het einde van The Falcon and the Winter Soldier

Wie Captain America gaat spelen in Captain America 4 is nog onduidelijk. Maar wat we van de finale aflevering mee kunnen nemen is alvast dat Sam Wilson een goede kans maakt op de titelrol. Tegen het einde van de serie benoemd the Falcon zichzelf als de nieuwe Captain America. En terecht. Na veel wikken en wegen of hij degen was die het schild op moest pakken, beslist hij toch om de nieuwe nationale held te worden. Grote kans dus dat Anthony Mackie de titelrol in de toekomstige bioscoopfilm gaat spelen.

Nadat je deze serie hebt gezien, hoef je niet te treuren. Zo snel als dat The Falcon and the Winter Soldier achter WandaVision aan kwam, zo snel komt binnenkort ook Loki met Tom Hiddleston in de hoofdrol. De release date van Loki is 11 juni 2021 en ook wekelijks op Disney+. Hierna staat ook de bioscoop release (als het allemaal doorgaat) van Black Widow op de planning. Deze is vanaf 9 juli in de bioscoop of met VIP-access op Disney+ te zien. Genoeg dus om de komende tijd naar uit te kijken voor Marvel fans!

Trailer The Falcon and The Winter Soldier ©Disney