Recensie: The Handmaid’s Tale seizoen 4

June Osborn keert terug om haar verhaal te vertellen in The Handmaid’s Tale seizoen 4. Wat begon als een sterke en prachtig in beeld gebrachte serie, begint nu toch een beetje gewoontjes te worden. Het acteerwerk en de goede scènes zijn er nog steeds. De serie had alleen eerder moeten stoppen om te voorkomen langdradig en herhalend te worden. Gemiste kans.

In dit vierde seizoen van de succesvolle serie zien we June op vrije voeten. Samen met haar mede-handmaids in Gilead, de dystopische stad waar vruchtbare vrouwen worden misbruikt om als draagmoeder te fungeren, weet ze van de ‘Ogen’ (Eyes) te ontkomen.

Seizoen 3 eindigde met de bevrijding van een heleboel kinderen uit Gilead naar Canada. De zogenoemde Engelenvlucht heeft heel wat losgemaakt. Zo is June nu de nummer 1 gezochte persoon in Gilead en een held in Canada. Maar gelukkig staan er in beide landen genoeg mensen klaar om haar te helpen.

Meer van hetzelfde

Het eerste seizoen enorm goed. Volledig gebaseerd op het boek van Margaret Atwood, was dat ook het enige seizoen waarbij je al ongeveer wist wat er ging gebeuren. Dit is daarna veranderd. De schrijvers hebben in het tweede en gedeeltelijk het derde seizoen nog een aantal goede verhaallijnen geschreven. The Handmaid’s Tale seizoen 4 laat echter zien wat we al vaak eerder hebben gezien.

*Spoiler alert* June Osborn, gespeeld door Elisabeth Moss, heeft al oneindig veel kansen gehad om te ontsnappen uit Gilead. Maar de ‘doet ze het of doet ze het niet’ verhaallijn, werd blijkbaar ook iets te herhalend voor de schrijvers. Halverwege seizoen 4 steekt ze daadwerkelijk de grens over en wordt ze in Canada herenigd met haar man Luke (O-T Fagbenle) en beste vriendin Moira (Samira Wiley). Eindelijk! Maar helaas blijft de verhaallijn hiernaast meer van hetzelfde.

Toch betekent meer van hetzelfde niet meteen dat het een slecht seizoen is. Zoals al vaker gezien in The Handmaid’s Tale zijn de shots prachtig in beeld gebracht. Alhoewel de grote groepen handmaids in hun rode kostuums in seizoen 4 niet te zien, blijven de regisseurs mogelijkheden vinden om de shots zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Met een rode toon bij de (ex-)handmaids en een blauwe toon bij de Wives en Commanders.

Vervolg The Handmaid’s Tale seizoen 4?

Wat ook niet nieuw is, zijn de harde en grafische scènes die ook in The Handmaid’s Tale seizoen 4 weer te zien zijn. Met name de derde aflevering van de Hulu original valt wat dat betreft op. Samen met iets anders. Hoofdrolspeelster Elisabeth Moss heeft namelijk drie afleveringen in de regisseursstoel mogen zitten. Waaronder bij de derde aflevering waarin June, haar eigen personage, wordt gemarteld en vervolgens weet te ontsnappen met een aantal oude bekenden uit haar handmaids vriendengroep. Een heftige aflevering met een schokkend einde.

Met de laatste aflevering eindigt dit vierde seizoen niet helemaal met een knaller en een spannend einde. Er gebeurd zeker veel, maar het is erg voorspelbaar. Meerdere verhaallijnen zijn ook nog niet opgelost en beëindigd. Zo is de zoektocht naar dochter Hannah nog steeds niet voorbij. Is de zwangere Serena Joy onwetend over het lot van haar man. Maar is het wel duidelijk dat Joseph Fiennes zich als Commander Fred Waterford hooguit in flashbacks nog zal laten zien. Dit alles zal in seizoen 5 verder worden opgepakt. Want ja, er is al een vijfde seizoen aangekondigd. Wanneer deze zal verschijnen is nog niet bekend. Of het het laatste seizoen is, is ook nog niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze in Nederland ook op Videoland te zien zijn. En met de kwaliteiten van de cast en de makers, zal het zeker een goed seizoen worden. Maar het zal ongetwijfeld meer van hetzelfde zijn, net als The Handmaid’s Tale seizoen 4.

Seizoen 5 van The Handmaid’s Tale is vanaf 15 september 2022 te zien via Videoland.

Trailer The Handmaid’s Tale seizoen 4 ©Hulu
Poster the Handmaid’s tale season 4 seizoen 4

The Handmaid’s Tale seizoen 4

In de totalitaire staat Gilead zijn vrouwen staatseigendom. De weinige vruchtbare vrouwen moeten als dienstmaagd kinderen baren. Dit is ook het lot van June. Haar missie is: overleven en haar afgenomen dochter terugvinden.

Genre: Drama
Cast: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes, Ann Dowd, e.a.
Creator/schrijver: Bruce Miller