Recensie: The Handmaid’s Tale – Seizoen 5

Het verhaal van het dystopische Gilead is nog niet voorbij. Voormalig handmaid June Osborne gaat in het vijfde seizoen van The Handmaid’s Tale verder met haar zoektocht naar dochter Hannah. Het uitstellen van een apotheose nekt deze steengoede serie. Het is geïnspireerd op het boek van Margaret Atwood, maar staat helaas steeds verder bij het bronmateriaal vandaan.

Het vierde seizoen van The Handmaid’s Tale stond in het teken van de ontsnapping van June. Eindelijk is ze veilig in Canada. Maar haar dochter zit wel nog steeds in Gilead. Vrij van dit nieuwe Amerika zijn June en man Luke niet.

Naast June is ook Serena Waterford in Canada. Beide Waterford’s waren opgepakt, maar de Commander werd met een gevangeneruil terug naar Gilead gebracht. Liep niet goed voor hem af, want June en andere ex-gevangenen van Gilead wisten Fred Waterford te pakken te krijgen en hun wraak te nemen. Serena blijft dus alleen over. Zwanger in een Canadese gevangenis. Maar beide vrouwen zijn dit seizoen nog niet klaar met de republiek waaruit de een is ontsnapt en de ander verbannen.

Trailer The Handmaid’s Tale seizoen 5 ©Hulu

Prachtig gefilmd, maar ondoordachte verhaallijnen

Al van begin af aan heeft The Handmaid’s Tale prachtige cinematografie laten zien. Ook seizoen 5 is prachtig gefilmd. Hoogtepunt is de staatsbegrafenis in Gilead. Alle bevolkingsgroepen zijn erbij en dragen hun eigen kleur. Het is iets wat al vier seizoenen lang te zien is, maar nog altijd indrukwekkend is. De consistentie in beelden die deze serie over de seizoenen heen heeft laten zien, is bewonderenswaardig.

De prachtige beelden zijn dit seizoen helaas wel nodig om zwakke verhaallijnen te overschaduwen. Waar de schrijvers de eerste seizoenen nog hun best deden, verzaken ze nu steeds vaker. Zo krijgt een ‘gevangengenomen’ Serena alles voor elkaar. Van een uitstapje naar Gilead of een vrijlating met diplomatieke status. Ze hoeft er maar naar te vragen en het wordt geregeld. Maar ook June’s relatie met Gilead Commanders Lawrence en Blaine wordt steeds ongeloofwaardiger. Staan ze nu wel of niet aan de kant van June? Het blijft onduidelijk en draagt niet bij aan de algemene kwaliteit van dit seizoen. Ondanks de geweldige cast die ook ditmaal blijft presteren. De nooit teleurstellende Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski en Ann Dowd vormen een geweldig front en weten overtuigend hun veranderende personages neer te zetten.

Zesde en laatste seizoen

Ben je begonnen aan The Handmaid’s Tale dan wil je weten hoe het afloopt. Na een sterk begin, zijn 4 en 5 redelijk overbodige seizoenen. De kwaliteit is nog steeds hoog, maar de serie had allang een einde moeten krijgen. En dat komt er nu ook. Hulu heeft aangekondigd dat The Handmaid’s Tale seizoen 6 het laatste seizoen gaat worden.

Opnieuw zullen Moss (June) en Strahovski (Serena) de hoofdrollen gaan vervullen. En dat beloofd wat te worden. Jarenlang zijn de twee elkaars aartsrivalen geweest. Dit komt in het vijfde seizoen tot een ultieme confrontatie. Maar de relatie gaat ook een andere kant op. Nog nooit waren June en Serena zo close. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. Waar dit toe gaat leiden en of June en Luke eindelijk samen met Hannah kunnen ontsnappen aan Gilead, zal in seizoen 6 duidelijk worden. Of het verhaal ook richting Margaret Atwood’s vervolgboek The Testaments gaat bewegen, blijft een verrassing.

The Handmaid's Tale seizoen 5 poster

The Handmaid’s Tale (2017-) – Videoland

In het vijfde seizoen wordt June geconfronteerd met consequenties voor het vermoorden van commandant Waterford terwijl ze worstelt om haar identiteit en doel opnieuw te definiëren. De weduwe Serena probeert haar profiel in Toronto te vergroten terwijl de invloed van Gilead Canada binnendringt. Commandant Lawrence werkt samen met tante Lydia terwijl hij probeert Gilead te hervormen en aan de macht te komen. June, Luke en Moira vechten op afstand tegen Gilead terwijl ze hun missie voortzetten om Hannah te redden en te herenigen.

Cast: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Ann Dowd, O-T Fagbenle, Madeline Brewer, Max Minghella, e.a.
Creator: Bruce Miller
Studio: Hulu