Recensie: The Mandalorian seizoen 2

Het tweede seizoen van een van de paradepaardjes op Disney+ mag er weer zijn. Bedenkers en makers Jon Favreau en Dave Filoni hebben een goed verhaal opnieuw enorm goed uitgevoerd en nemen de kijker weer mee met The Mandalorian naar a galaxy far far away.

De science-fiction Western draait rondom de nieuwe missie van een premiejager, de Mandalorian (Pedro Pascal). Zijn missie, het terugbrengen van ‘The Child’ naar zijn eigen soort. The Child? Ja dat is dus de officiële naam van Baby Yoda. Overigens is Baby Yoda niet de Yoda die we kennen uit de films, maar zijn ze wel dezelfde buitenaardse soort. 

In het eerste seizoen werd al bekend gemaakt dat Baby Yoda verbonden is met ‘The Force’ en naar alle waarschijnlijkheid een Jedi is. Deze krachten maken hem ook zeer begeerd bij het Keizerrijk onder leiding van Moff Gideon (Giancarlo Esposito). De enige manier om The Child weer in veiligheid te brengen, is hem te verenigen met andere Jedi’s. Dit is waar seizoen 2 om draait.

Na een inleidende aflevering, die redelijk los staat van het verhaal, gaat dit nieuwe seizoen echt van start. Nieuwe planeten, nieuwe wezens, oude bekenden, alles komt voorbij en meer! Oude en jonge Star Wars fans zullen genieten van deze serie. Maar ook als je wat minder bekend bent met het hele Star Wars universum is deze serie echt een topper. Passend bij de huidige trend in Hollywood, zijn er natuurlijk ook krachtige scènes rondom meerdere vrouwelijke personages. In het eerste seizoen werd de vrouwelijke huurling Cara Dune (Gina Carano) al geïntroduceerd. In het tweede seizoen wordt ze bijgestaan door andere vrouwelijke soldaten (over wie ik nu geen spoilers ga verspreiden). Meerdere vechtscènes zijn enorm goed uitgevoerd en komen absoluut niet geforceerd tot uiting. Een enorme succesfactor voor dit seizoen dus.

Star Wars en Disney

Nadat Disney en Lucasfilm’s samenwerking voor de Star Wars sequel reeks behoorlijk wat kritiek kreeg, is het succes van The Mandalorian zeer welkom. Ook voor de streamingdienst. Het is de eerste Disney+ original serie die een enorm publiek maar de streamingdienst weet de trekken. Nu is het de taak aan Disney om na dit succesvolle tweede seizoen van The Mandalorian met meer originals te komen zodat er niet nogmaals een leegloop aan abonnees is. Na het nieuwsbericht dat The Mandalorian ook dit jaar de meest illegaal gedownloade serie is, zal dit voor Disney+ nog een hele klus worden. Gelukkig staat 2021 al volgepland met nieuwe Disney+ originals waaronder twee series rondom populaire Star Wars personages Obi-Wan Kenobi en Boba Fett. Die laatste levert overigens ook een bijdrage aan dit tweede seizoen, maar meer spoilers zal ik niet geven.

Samen met verschillende regisseurs, waarvan veel ook al in seizoen 1 een aflevering mochten regiseren, is het Disney, Jon Favreau en Dave Filoni dus weer gelukt om een top-seizoen af te leveren. Met tegelijkertijd een open en gesloten einde, wordt de kijker nieuwsgierig naar het vervolg achtergelaten. Het derde seizoen is al aangekondigd, maar of deze ook al in 2021 te zien zal zijn, is nog onduidelijk. 

De stugge Mandalorian die zich noodgedwongen over een klein kind moet gaan bekommeren en samen een diepe band creëren blijkt een succesverhaal te zijn. In combinatie met de Western uitvoering ook nog een succesformule die de eerdere kritiek op Disney’s Star Wars doet vergeten. Ja Disney, zo maak je een top serie voor nieuwe en oude fans. This is the way!

De eerste twee seizoenen van The Mandalorian zijn nu te zien op Disney+.