Een van meest geliefde filmseries een vervolg, of eerder gezegd prequel, geven is nogal wat. Maar Prime Video durft het aan. Met een budget van maar liefst $465 miljoen dollar is Lord of the Rings: The Rings of Power de duurste serie ooit geworden. Maar tippen aan de epische trilogie blijkt een te grote uitdaging.
Alhoewel The Rings of Power zich duizenden jaren voor JRR Tolkien’s verhalen The Hobbit en The Lord of the Rings afspeelt, zijn genoeg bekenden van de partij. De jonge Galadriel voert een Elfencommando aan op zoek naar de overblijfselen van Sauron. Halfelf Elrond is adviseur van Elfenkoning Gil-Galad. En op eiland Numenor komt een jonge Isildur langs.
Waar The Lord of the Rings succesvol meerdere verhaallijnen volgde, is The Rings of Power net iets minder succesvol. Galadriel strand in haar zoektocht naar Sauron op Numenor, Elrond gaat een samenwerking aan met de Dwergen, in de Zuidlanden bewaakt Elf Arondir de Zuidlanders in hun dorpen en Harfoots (rondtrekkende Hobbits) nemen een menselijke vreemdeling met magische krachten op in hun groep.
Erg veel verhaallijnen en erg veel personages. The Rings of Power komt langzaam op gang. Te langzaam. Maar als bij de laatste paar afleveringen de verhaallijnen samenkomen, begint de serie snel in kwaliteit te groeien.
Te hoge verwachtingen
Bij de aankondiging van Amazon van een nieuw avontuur in Middle Earth werd de lat al hoog gelegd. Logisch ook want met 17 gewonnen Oscars en een enorme wereldwijde fanbase is en blijft het een van de meest geliefde fantasy series. De verwachtingen van een nieuw verhaal binnen Tolkien’s wereld waren dan ook hoog. Qua setting hebben de makers de wereld prachtig neergezet, al is het wel opgenomen in Engeland en niet in Nieuw-Zeeland dat onlosmakelijk verbonden is met Middle Earth. De lof is dan ook voor de digitale CGI afdeling die hun taak om Nieuw-Zeeland te kopiëren perfect hebben uitgevoerd.
Toch heeft het verhaal, dat niet gebaseerd is op een boek, de verwachtingen niet helemaal waargemaakt. Zoals eerder gezegd komt de serie traag op gang. De drang om door te kijken naar de wekelijkse afleveringen is klein. Gelukkig wordt het doorkijken in de laatste afleveringen wel beloont. Een groot gevecht met Orks is waar de gemiddelde fantasyfan op zit te wachten. Als dan ook nog het mysterie rondom Sauron wordt opgelost en een aantal hints naar andere geliefde personages worden gegeven, wordt de serie toch nog de moeite waard.
The Rings of Power seizoen 2 al in productie
Met een diverse cast heeft Prime al bij de aankondiging kritiek gekregen. Een zwarte Dwerg en een latino Elf werden zonder iets te hebben gezien al uitgejouwd. Onnodig. JRR Tolkien heeft zijn boeken geschreven in een andere tijd: 1954. Veel te lang geleden om in de diversiteitsdiscussie van vandaag relevant te zijn. Dat de moderne adaptie van Prime Video dan ook niet alle personages door witte acteurs heeft laten spelen, is prima. Zeker omdat de nadruk daar ook niet op ligt.
Bovendien zijn bijna alle personages nieuw. Geen vergelijkingsmateriaal dus. Uitzonderingen daargelaten. Dat Galadriel zo’n doorzettende strijder was, is nieuw. Ook de afwezigheid van grote namen, doet de serie goed. Met een enorm ensemble zoals The Rings of Power heeft, is het belangrijk dat er niet één verhaallijn beter is dan de rest. Dat is gelukt.
De makers houden het er niet bij. Na zo’n $250 miljoen dollar te hebben uitgegeven aan de rechten, is het niet gek dat het tweede seizoen al in productie is gegaan. De enorme cliffhanger zal dus niet het einde zijn. Wanneer seizoen 2 zal verschijnen is nog onbekend. Met een grote productie als deze zou dat best nog eens een jaar of twee kunnen duren. Maar ondanks de trage start, zal de gemiddelde fantasy en LOTR fan zeker naar het vervolg uitkijken.