Recensie: The Sandman – seizoen 1

De mysterieuze sci-fi comics van Neil Gaiman werden lange tijd als onverfilmbaar beschouwd. Tot nu. In samenwerking met Warner Brothers waagt Netflix zich aan een verfilming van de populaire stripboekenserie The Sandman. In 10 afleveringen krijgen de studio’s het voor elkaar om Gaiman’s fantasie tot leven te wekken. Maar de vlag en wimpel kunnen nog niet uit gehangen worden.

Dream, ook wel The Sandman, Lord of Dreams en Dream of the Endless, moet de rotzooi opruimen die is ontstaan toen hij een eeuw lang gevangen zat. Als een van de Endless, een familie bovennatuurlijke wezens wiens taak het is de mensheid te dienen, regeert hij over de dromenwereld. Dream bepaalt onze dromen en nachtmerries. Maar zonder de leider van de wereld aanwezig, is zijn rijk ingestort. Een zoektocht naar vermiste Nachtmerries volgt.

Maar niet alleen loslopende Nachtmerries zijn een probleem voor Dream. Tijdens zijn afwezigheid is een nieuwe Vortex opgestaan. Een menselijke dromer met de macht om dromen van anderen te veranderen. Daarbij kan de Vortex de droomwereld en de echte wereld doen ondergaan. Daar moet Dream een stokje voor steken.

Trailer The Sandman ©Netflix & Warner Bros.

Net niet

Als je de vele negatieve reviews op IMDb mag geloven, is The Sandman geen aanrader. Toch zullen fans van science-fiction en fantasy positief verrast worden. Ten eerste zijn de special effects en CGI van hoge kwaliteit. De makers hebben de wereld van Neil Gaiman perfect neer weten te zetten. En ten tweede zijn de vele verhaallijnen erg interessant. Van Dream die iedere 100 jaar een afspraak heeft in dezelfde pub tot zijn zus Death die haar ronde loopt en mensen liefdevol meeneemt wanneer het hun tijd is. Maar toch weet The Sandman net niet te overtuigen.

Een serie waarin bijna elke aflevering een eigen verhaal verteld, kan goed werken. Bij The Sandman helaas niet. Het ene subplot wordt tot in de kleinste details uitgewerkt waarna de volgende bijna gehaast wordt behandeld. Deze inconsistentie zorgt ervoor dat veel filmmateriaal nauwelijks bijdraagt aan de grote verhaallijn en daardoor veel korter had gekund. Een doorlopend verhaal, zoals andere recente fantasieseries als The Wheel of Time en Shadow & Bone hebben, had The Sandman beter gestaan.

Ondanks dat de schrijver van de comics zelf bij de productie van de serie betrokken was en heeft meegeschreven aan het script, is er op dit vlak veel ruimte voor verbetering. Hoofdpersoon Dream, gespeeld door Tom Sturridge, zou oppermachtig moeten zijn, maar komt vaker dan nodig erg naïef over. Zonde want de mysterieuze Dream heeft Sturridge goed neer weten te zetten. Met name dankzij de diepe, kalme stem waarin hij Dream laat spreken.

The Sandman seizoen 2

Onbekende en bekende namen vormen de cast van The Sandman. Allemaal zijn ze een of enkele afleveringen te zien en heeft Dream echt de hoofdrol te pakken. Van grote namen als David Thewlis, Gwendoline Christie en Stephen Fry op de posters, moet je dus niet al teveel verwachten. Qua screentime dan, want dat ze kunnen acteren maken ze in hun gelimiteerde tijd wel duidelijk. Helaas moet wel gezegd worden dat ze niet allemaal terug kunnen keren voor een tweede seizoen, maar wie weet welke nieuwe personages dan worden geïntroduceerd.

Opvallend is de grote diversiteit in de cast. Dit is typisch Netflix en wordt op sommige vlakken erg veel nadruk op gelegd, maar komt op andere moment erg goed uit de verf. Neem bijvoorbeeld Desire, gespeeld door Mason Alexander Park (they/them). De keuze voor de non-binaire Park past perfect bij Desire, Verlangen. De kleine rol wordt hopelijk verder uitgewerkt in een volgende reeks, want van Desire wil je meer zien.

Enkel het idee dat er een Droomwereld is waarin een Endless over jouw dromen beslist, is al een ultiem creatief idee. En met genoeg bronmateriaal in de vorm van stripboeken is er genoeg om een seizoen 2 van The Sandman te produceren. Het is nog niet officieel aangekondigd, maar schrijvers Neil Gaiman en David Goyer zijn al vol enthousiasme aan het script begonnen. Met een grote tekstuele verbetering zou The Sandman zomaar een succesvolle, geliefde serie kunnen worden die nog jaren loopt. Helaas hebben de makers dat met seizoen 1 nog niet bewezen.

The Sandman poster netflix original

The Sandman (2022-) – Netflix

Na jaren gevangenschap begint Morpheus, de koning der Dromen, aan een reis door verschillende werelden om terug te vinden wat hem ontnomen is en om zijn macht te herstellen.

Cast: Tom Sturridge, Boyd Holbrook, Vivienne Acheampong, David Thewlis, Gwendoline Christie, Stephen Fry, e.a.
Executive producers/writers: Neil Gaiman, David S. Goyer & Allan Heinberg
Studio’s: Netflix & Warner Bros.