Recensie: The Wheel of Time (seizoen 1)

Het fantasy genre doet het de laatste jaren niet alleen goed op het grote scherm, maar ook op het kleine scherm. De nieuwste toevoeging is de Amazon Prime Original Series The Wheel of Time. De serie weet zich goed staande te houden in het overbevolkte genre, maar kan (nog) niet tippen aan succesvolle voorgangers.

The Wheel of Time speelt zich af in een middeleeuwse wereld waar sommigen de magische ‘Ene Kracht’ kunnen beheersen. Die Ene Kracht wordt geput uit de Ware Bron, de kracht die het Rad Des Tijds draaiende houdt. Om dit niet te verstoren zijn de Aes Sedai in het leven geroepen. Een groep vrouwen die De Ene Kracht beheerst en de wereld bescherming biedt. Maar het zou geen goed fantasy verhaal zijn als er geen sprake is van goed en kwaad.

De Kwade is jaren geleden gestopt, maar zal volgens een voorspelling terugkeren. Alleen de ‘Herrezen Draak’ kan hem stoppen. Aes Sedai Moiraine gaat op pad om de Herrezen Draak te vinden. Haar zoektocht leidt naar Two Rivers waar vijf mogelijke kandidaten wonen. Samen met Moiraine en haar bewaker Lan vervolgd het gezelschap hun weg naar het Oog van de Wereld om De Kwade te verslaan. Maar wie van de vijf is de Herrezen Draak die de klus kan klaren?

Trailer The Wheel of Time ©Amazon Studios

Naar de boeken van Robert Jordan

De beste fantasy verhalen komen voort uit boeken. En dan het liefst hele series waarin veel personages hele kruistochten af moeten leggen om iets te bereiken. Neem bijvoorbeeld Tolkien’s Lord of the Rings, George R.R. Martin’s Game of Thrones, Andrzej Sapkowski‘s The Witcher of Leigh Bardugo’s Shadow and Bone. Allen fantasy verhalen met geprezen verfilmingen. En nu komt daar The Wheel of Time dus bij.

De boekenserie van de Amerikaanse Robert Jordan bestaat in totaal uit 15 boeken. Genoeg voer voor vervolgseizoenen dus! Met een bekende actrice in de hoofdrol, Rosamund Pike, en een zeer diverse cast, die onder andere bestaat uit de Nederlandse Josha Stradowski, lukt het de streamingdienst om een goed verhaal sterk naar het kleine scherm te brengen. Na een ietwat trage start waarin veel introducties moeten plaatsvinden, belandt de serie in de laatste afleveringen in een stroomversnelling. En dat is precies wat de serie nodig had om bij te blijven binnen het fantasy genre.

Only The Wheel of Time will tell

Met een miljoenen budget dat gezamenlijk door Amazon Studios en Sony Pictures beschikbaar werd gesteld, hebben de makers er alles aan gedaan om van dit eerste seizoen een wereldwijd succes te maken. En dat is gelukt! Het is de best bekeken Prime Original, tot nu toe. Seizoen 2 werd al ver voor de release van seizoen 1 aangekondigd en dat lijkt nu volkomen terecht. Met een nieuwe Lord of the Rings-serie die in september 2022 zijn opwachting maakt op dezelfde streamingdienst, lijkt The Wheel of Time seizoen 2 wel een behoorlijke concurrentiestrijd aan te moeten gaan. Welke van de twee series deze strijd gaat “winnen”, weten we pas als ze beiden op Prime Video te vinden zijn. Maar dat The Wheel of Time een geduchte tegenstander wordt van de grootmacht die Lord of the Rings is, dat is zeker!

The Wheel of Time seizoen 1 review recensie

The Wheel of Time (2021-) – Prime Video

De levens van vijf jonge dorpelingen veranderen voor altijd als er een vreemde, machtige vrouw arriveert die beweert dat één van hen het kind is van een oude profetie met de macht om de balans tussen Licht en Duister te verstoren. Vertrouwen ze deze vreemdeling – of elkaar – met het lot van de wereld voor de Duistere uit zijn gevangenis breekt en de Laatste Slag aanvangt.

Cast: Rosamund Pike, Daniel Henney, Zoë Robbins, Josha Stradowski, e.a.
Studio: Amazon Studios & Sony Pictures Entertainment