Recensie: The Witcher – seizoen 2

Het langverwachte tweede seizoen van de Netflix verrassing van 2019 is uit. Voor The Witcher seizoen 2 stappen Henry Cavill, Anya Chalotra en Freya Allan weer in hun rol van respectievelijk witcher Geralt, magiër Yennefer en prinses Cirilla. Ze nemen ons opnieuw mee door de fantasiewereld gecreëerd in de boeken van Andrzej Sapkowski. Het eerste seizoen werd door zowel critici als fans van de boeken en games enorm goed ontvangen. De verwachtingen zijn dus hoog gespannen, maar met dit tweede seizoen weten Geralt en zijn tegenspelers opnieuw te overtuigen. Nog beter dan seizoen 1 zelfs!

Korte samenvatting The Witcher seizoen 2

Seizoen 1 eindigde met een veldslag tussen het Noorden en het Nilfgaard dat onder leiding staat van magiër Fringilla. The Witcher seizoen 2 pakt op waar we zijn gebleven. Geralt en Ciri hebben elkaar na een lange zoektocht eindelijk gevonden en Yennefer heeft net met haar laatste kracht het leger van Nilfgaard weten te stoppen. Alle drie hebben ze de veldslag overleeft, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

De op het eerste gezicht onschuldige, vluchtende Prinses Cirilla blijkt in dit tweede seizoen toch meer in haar mars te hebben dan gedacht. Dat ze meer is dan enkel een prinses, dat staat vast. Maar wat ze dan is en hoe ze ‘het’ kan controleren, dat is een raadsel. Voor Ciri zelf, maar ook voor haar beschermer Geralt en anderen die haar helpen. Om Ciri te beschermen van partijen die haar kwaad willen doen, neemt Geralt haar mee naar zijn huis. Dat is, het kasteel waar alle witchers hun oorsprong vinden. Een kennismaking met wat er achter de wereld van de witchers zit, volgt.

Ondertussen is Yennefer zoekende naar haar magische krachten. De machtige magiër is haar krachten kwijtgeraakt toen ze de veldslag stopte. Wat het eerste seizoen ons al leerde, is dat Yennefer er alles aan doet om te krijgen wat zij wil. Alles. En na eerst te proberen een ander pad te bewandelen, gaat ze toch het bekende weer af. Inclusief het pijn doen van geliefden wat daarbij komt kijken. Het levert een verhaallijn op die ervoor zorgt dat de hoofdrollen elkaar – eindelijk – in een gezamenlijke scène ontmoeten. Verandert deze ontmoeting het egoïsme van de machtsbeluste Yennefer?

Trailer The Witcher seizoen 2 ©Netflix

Chronologische verhaallijn

In tegenstelling tot het eerste seizoen, loopt de verhaallijn in The Witcher seizoen 2 chronologisch. De achronologische verhaallijn van het eerste seizoen was tof, maar zorgde wel voor verwarring. Tot de laatste aflevering dan. Toen werd alles duidelijk. Dit is in het tweede seizoen niet het geval. Opnieuw worden meerdere personages vanuit allerlei plekken in de wereld van de The Witcher gevolgd. Maar deze keer speelt alles zich tegelijk af. De verrassing die de onthulling van de verhaallijn aan einde van seizoen 1 had, ontbreekt in seizoen 2 wel.

De focus ligt nu meer op de karakterontwikkeling dan de introductie van het verhaal. Die heb je immers al gehad in seizoen 1. Je weet met wie je te maken hebt, wat ze doen en waarom ze met elkaar op doorreis gaan. Dat is achronologisch al voldoende uitgelegd. Wat rest, is het starten van een verhaal rondom Geralt en Ciri. Minder monsters, meer diepgang.

De titelrol van Geralt of Rivia zou als Witcher geen emoties moeten hebben. Of in ieder geval, niet kunnen tonen. Maar niets is minder waar. De harde vechtersbaas blijkt een zwakte te hebben in de vorm van Ciri. Hij ontpopt zich als de beschermende vaderfiguur die zijn leven waagt om haar te redden. Wat er ook op hun pad komt. Het resultaat? Een seizoen dat minder draait om de zwaardkunsten van Geralt, maar meer om de persoonlijke veranderingen die zowel Geralt, Ciri, Yennefer en oude bekenden Fringilla, Tissaie, Triss en zelfs Toss A Coin To Your Witcher-zanger Jaskier doormaken. Een welkome en goed uitgevoerde afwisseling in de harde wereld van The Witcher.

Dat de rol van Geralt of Rivia gemaakt is voor Henry Cavill, zal niemand meer ontkennen na opnieuw een sterk seizoen. Samen met zijn tegenspelers weet hij het boekpersonage tot leven te wekken zoals fans dat graag zien. Het is ook geen wonder dat dit is gelukt: hij is zelf de grootste Witcher-expert op de set! Een acteur die precies weet wat toegewijde fans willen zien (omdat hij er zelf een is), daar zouden meer filmmakers gebruiken van moeten maken.

The Witcher seizoen 3 en prequel serie

Het heeft twee jaar geduurd voor The Witcher seizoen 2 uitkwam. Twee lange jaren. Gelukkig heeft Netflix het grote succes van deze Netflix Original ingezien en niet alleen een derde seizoen besteld, maar ook een spin-off en prequel. De spin-off is nu al te bewonderen in de vorm van animatiefilm Nightmare Of The Wolf. Van prequel serie The Witcher: Blood Origin is de eerste trailer te bewonderen na de laatste aflevering van The Witcher seizoen 2. Wanneer deze mini-serie te bewonderen is, blijft tot nu toe beperkt tot ‘2022’. Geen datum dus, maar wel dit jaar.

Onlangs kondigde streaming-rivaal Prime Video de titel van hun verwachte Lord of the Rings-serie aan, The Rings of Power. Vanaf 2 september 2022 is deze serie te bekijken. Ook fantasy succes The Wheel of Time krijgt een tweede seizoen op Prime Video. Wanneer we deze kunnen verwachten, is nog onbekend. Dat Netflix de concurrentie aan moet gaan met deze twee Prime Originals, dat staat al wel vast. Zou Netflix de release van prequel Blood Origin hierop aanpassen? Dat is de vraag. Wel is het succes van deze prequel en seizoen 3 van The Witcher bijna onontkoombaar. Zo lang showrunner Lauren Schmidt ervoor zorgt dat dezelfde kwaliteit in zowel script, productie als acteerprestaties wordt geleverd als in de eerste twee seizoenen, komt er mooie content aan voor The Witcher-fans. Gelukkig zal zal Henry Cavill daar vast aan mee willen helpen!

The Witcher seizoen 2 poster review recensie

The Witcher (2019-) – Netflix

Geralt van Rivia, een gemuteerde monsterjager die je kunt inhuren, is op weg naar zijn bestemming in een onstuimige wereld waarin mensen vaak slechter zijn dan monsters.

Cast: Henry Cavill, Freya Allan, Anya Chalotra, Mimi Ndiweni, e.a.
Showrunner: Lauren Schmidt
Studio: Netflix Studios