Recensie: WandaVision

Met WandaVision zijn Marvel en Disney+ de vierde fase in de Marvel Cinematic Universe (MCU) gestart. De serie is een welkome verrassing in de MCU en levert scènes die voor ieder wat wils hebben. Van een klassieke Amerikaanse sitcom tot typische superhelden actiescènes, alles komt voorbij. Met WandaVision heeft Disney+ na het succesvolle The Mandalorian weer een pareltje te pakken.

*SPOILER ALERT*

Marvel’s fase 3 werd met Avengers: Endgame (2019) tot een climax gebracht. De overgebleven Avengers draaien hierin de vingerknip van Thanos uit Avengers: Infinity War (2018) terug. WandaVision speelt zich af na de gebeurtenissen in Infinity War en Endgame. Om met de ‘Infinity Gauntlet’ te knippen en de helft van de wereldbevolking uitvagen heeft Thanos namelijk de Mind Stone nodig. En laat die Mind Stone nou net de bron zijn die de AI-superheld Vision tot ‘leven’ brengt. De dood van Vision die hierop volgt is het begin van WandaVision.

Klassieke sitcom meets The Truman Show

Wanda Maximoff (Elisabeth Olsen) is na de overwinning op Thanos in de rouw over het verlies van haar grote liefde Vision (Paul Bettany). Met haar krachten neemt ze vervolgens het Amerikaanse dorpje Westview over inclusief alle inwoners en brengt ze met haar herinneringen Vision weer tot leven. Wat in de eerste afleveringen volgt is een ode aan sitcoms van jaren 50 tot het heden. Onder andere verwijzingen naar The Dick Van Dyke Show (1961-1966), Bewitched (1964-1972), The Brady Bunch (1969-1974), Full House (1987-1995), Malcolm in the Middle (2000-2006), Modern Family (2009-2020) en The Office US (2005-2013) komen voorbij.

De serie is de eerste afleveringen misschien even wennen voor de Marvel-fan die met name de actiescènes heel erg waardeert, maar de odes aan sitcoms zijn wel enorm goed uitgevoerd en passen op een of andere manier ook perfect binnen de MCU. Voor die actiescenes moet je ook gewoon blijven kijken hoor. Die komen nog wel langs.

Loopt alles in Westview dan voorspoedig voor Wanda en Vision? Nee natuurlijk niet! Al vanaf de eerste aflevering wordt duidelijk dat Wanda een nieuwe realiteit heeft gecreëerd die wat weg heeft van The Truman Show (1998). Vision en de andere bewoners van Westview lijken namelijk niet te weten dat Wanda de controle over hen en de verhaallijn van de sitcom heeft.

Ook buiten Westview wordt dit opgemerkt. De FBI en S.W.O.R.D. doen er alles aan om erachter te komen wat er met Westview is gebeurd en wat er daadwerkelijk binnenin plaatsvind. Bekende MCU gezichten komen hier weer langs zoals FBI-agent Jimmy Woo uit Ant-Man and the Wasp (2018), Dr. Darcy Lewis uit Thor (2011) en Monica Rambeau de dochter van Maria Rambeau uit Captain Marvel (2019). Vanaf de vierde aflevering worden zij geïntroduceerd en leveren een leuke afwisseling tussen de scènes van Wanda en Vision. Af en toe halen deze scènes het tempo eruit, maar over het algemeen brengen deze scènes zeker de verdieping in het verhaal die de serie nodig heeft.

Disney+

Met elke week een nieuwe aflevering hebben Disney en Marvel de spanning naar de finale enorm opgebouwd. Al vanaf de eerste aflevering stond het internet vol met theorieën over de mogelijke afloop van de serie. Meerdere wendingen zijn hierbij al voorspeld, maar werden zo uitgevoerd dat het toch enorm verrassend was. Zo was de werkelijke identiteit van nieuwsgierige buurvrouw Agnes (Kathryn Hahn) al voorspeld, maar hebben Marvel en Disney de uitvoering van deze wending enorm goed en leuk uitgevoerd.

Belangrijk aan het succes van WandaVision zijn de acteurs. Met Elizabeth Olsen en Paul Bettany zijn de hoofdrollen perfect gecast. Beide hebben een goede komische timing en weten hoe ze een superheld moeten spelen. Maar misschien nog belangrijker zijn hun scènes samen. De chemie spat van het scherm en dat is ook wel nodig in een serie die is ontstaan vanuit de rouw om een geliefde. Grote komedische aanwinsten in de MCU zijn oude bekende Kat Dennings als Darcy Lewis en nieuweling Kathryn Hahn. Hahn is op het eerste gezicht niet een typische actrice voor Marvel, maar als nieuwsgierige buurvrouw Agnes en heks Agatha Harkness is ze perfect gecast. Zowel in de sitcom-stijl en als slechte heks komen haar kwaliteiten perfect tot uiting.

Voor streamingdienst Disney+ is dit nu de tweede monsterhit na The Mandalorian (2019-). De twee series konden niet verder uit elkaar liggen, maar beide spreken een enorme fanbase aan. En daarnaast zijn het ook gewoon enorm goede series. Het lijkt of Disney in de samenwerkingen met Marvel en Lucasfilm een belangrijk nieuw en succesvol hoofdstuk is ingeslagen waar het einde (gelukkig) nog niet van in zicht is. De agenda staat vol met nieuwe original films en series die zich binnen de MCU en de Star Wars-universe afspelen. Al over twee weken staat de nieuwe Marvel serie The Falcon and the Winter Soldier (2021) met de eerste aflevering klaar op Disney+.