Recensie: Wednesday

De Addams Family maakt al jaren deel uit van popcultuur. Netflix bemoeit zich ook maar eens mee. Een spinoff geheel gefocust op de dochter van de familie: Wednesday. De serie, geproduceerd en geregisseerd door Tim Burton, is een onverwacht, sterke bijdrage aan het Addams Family-ouevre. Met dank aan Burton’s visie en hoofdrolspeelster Jenna Ortega’s versie van Wednesday Addams.

Op een normale school past de Addams-telg niet. Haar morbide gedachtegoed matcht niet met de ‘normies’ die daar rondlopen. Reden om haar op Nevermore Academy te plaatsen. De school voor outcasts waar ook haar ouders Gomez en Morticia op hebben gezeten. De outcast-leerlingen van Nevermore en de normies van het plaatselijke dorpje Jericho hebben (natuurlijk) een hekel aan elkaar. Maar ze kunnen niet met en niet zonder elkaar.

Wanneer er verschrikkelijke moorden plaatsvinden nabij Jericho, breekt een groot onderzoek los. De sheriff van Jericho verdenkt een outcast. Wednesday pakt de moorden aan om haar eigen moordonderzoek te starten. Het levert een duik in de geschiedenis van Jericho en haar familie op. En ondertussen moet de aparte Wednesday zien te overleven op een school met medestudenten.

Trailer Wednesday ©Netflix

Whodunit Addams Family editie

Met Wednesday krijg je een kijkje in het leven van de aparte Wednesday Addams. Ze is altijd al een publieksfavoriet geweest en deze serie zal daar verder aan bijdragen. De avonturen die Wednesday gedurende 8 afleveringen beleeft slaan veel op het leven van een middelbare scholier. Maar ook de zoektocht naar het monster is een grote verhaallijn. Zo groot dat de serie bijna een ‘whodunit’ is.

De rest van de bekende familie Addams komt natuurlijk ook voorbij. Samen met Thing, de lopende hand, beleeft Wednesday haar tijd op Nevermore. De rollen van de rest van haar familie zijn helaas minder groot. Enkele afleveringen zijn Gomez, Morticia, Pugsley, Lurch en zelfs oom Fester te zien. Bijrollen in dit spektakel rondom Wednesday dus.

Tim Burton meets teenshow

Een vergelijking maken met andere shows is lastig. Tim Burton staat bekend om zijn unieke materiaal. Films als Sweeney Todd, Edward Scissorhands en Charlie and the Chocolatefactory komen allemaal van zijn hand. Deze zelfde unieke kijk heeft hij nu aan Wednesday meegegeven. En het werkt. Zijn visie en het imago van de Addams Family passen perfect bij elkaar.

Maar een een tienershow? Dat heeft Burton nog niet eerder laten zien. Wednesday is een flink verbeterde versie van Riverdale gemixt met Pretty Little Liars en Buffy the Vampire Slayer. Toch is de vergelijking tussen deze shows niet groot. De volwassenheid van Wednesday is het eerste waarin deze verschilt van de andere series. Een kinder- of tienerserie is het niet. Het verhaal is donker en de uitvoering misschien wel nog donkerder. Dit doet recht aan alles wat Addams Family en Tim Burton zijn!

Wednesday seizoen 2

De titelrol wordt gespeeld door Jenna Ortega. Een jonge actrice die al een aardig CV heeft opgebouwd in Hollywood. Maar dit wordt haar definitieve doorbraak. De stoïcijnse blik die Wednesday constant heeft is sterk. Heel sterk. Vaak heeft Ortega enkel een wenkbrauw nodig om haar gezicht een andere emotie te geven. Minimaal, maar precies zoals dit personage in elkaar zit. Ze doet niet onder voor de bekende versie van Christina Ricci uit de Addams Family films uit de jaren ’90. Ricci heeft trouwens ook een leuke bijrol in deze serie.

Netflix beleeft een goede paar jaren. Afgelopen zomer brak het vierde seizoen van Stranger Things al records en Squid Game heeft alle internationale records in handen. Maar Netflix lijkt een nieuw paradepaardje te hebben. Wednesday werd in de eerste week al meer dan 340 miljoen uur gestreamd. En enkel een paar dagen later werd de mijlpaal van 400 miljoen uur ook al gehaald. Een tweede seizoen is nog niet officieel aangekondigd, maar kan met deze cijfers niet meer uitblijven. En Nevermore Academy kennende, heeft Wednesday nog veel meer avonturen te beleven.

Wednesday poster Jenna Ortega Tim Burton Netflix

Wednesday (2022-) – Netflix

Wednesday Addams is slim, sarcastisch en een beetje dood vanbinnen. Ze onderzoekt een reeks moorden terwijl ze nieuwe vrienden en vijanden maakt op de Nimmermeer Academie.

Cast: Jenna Ortega, Gwendoline Christie, Emma Myers, Christina Ricci, Catherine Zeta-Jones, e.a.
Regisseur/Uitvoerend producent: Tim Burton
Studio: Netflix